2021. július 28., Szabolcs
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Két hónap alatt több mint 350 elefánt múlt ki Botswanában (videóval))

Május eleje óta tart az elefántok rejtélyes pusztulása Botswanában, az Okavango folyó deltája vidékén. Eddig több mint 350 tetemet számoltak össze.

A kormány szerint az ok ismeretlen, a begyűjtött minták laboratóriumi vizsgálatának eredményeire még heteket kell várni. A minták elemzését három helyszínen, Zimbabwében, a Dél-afrikai Köztársaságban és Kanadában végzik.

A brit székhelyű National Park Rescue munkatársa, Niall McCann a BBC-nek elmondta, hogy először május elején értesítették a hatóságot, amely ezután légi felderítést végzett a delta fölött.

Légi felvételek az elpusztult elefántokról Fotó: youtube.com / Around The World

„A háromórás repülés alatt 169 tetemet láttak, ami rendkívül nagy szám. Egy hónappal később egy újabb kutatás még több elhullott állatot talált, összesen már több mint 350-ről tudunk. A szárazságot leszámítva nem volt még olyan esemény, ahol ennyi elefánt pusztult volna el” – magyarázta.

„Az általunk megfigyelt élő elefántok egy része gyengének, fásultnak és lesoványodottnak tűnt. Néhányuk zavarodottnak látszott, nehézkesen járt, a részleges bénultság jeleit mutatta vagy sántított”

– írta jelentésében az Elephants without Borders (EWB) nevű szervezet, amely május elején végzett légi felderítést a régióban.

Közelebbi felvétel az egyik elpusztult elefántról Fotó: youtube.com / Around The World

Mike Chase, a szervezet vezetője szerint az egyik elefánt például körbe-körbe sétált, és képtelen volt irányt változtatni, noha a társai próbáltak segíteni neki.

Májusban a hatóság kizárta, hogy orvvadászok állnának a tömeges pusztulás hátterében, mivel a tülköket nem távolították el. Ha a bűnözők ciánt használtak volna, attól nem csak elefántok hullanak el. McCann szerint nem is a lépfene végzett velük, amely tavaly legalább száz elefánt pusztulását okozta az országban.

A kutatók nem zárták ki a lehetséges okok közül sem a mérgezést, sem a betegséget.

Afrika elefántpopulációja hanyatlik az orvvadászat miatt, ám Botswanában, amely a kontinensen élő ormányosok csaknem egyharmadának ad otthont, az 1990-es évek vége óta 80 ezerről 130 ezerre nőtt az állatok száma.

Néhány gazdálkodó számára azonban az elefántok csak kellemetlenséget jelentenek, mivel az állatok gyakran elpusztítják a terméseket.

Videós tudósítás az elpusztult elefántokról:

Neked ajánljuk
Még sosem jött világra vadonban gorillakölyök fogságban született szülőktől – mostanáig Teknősök, delfinek és bálnák lettek az áldozatai a hajóbalesetnek (videóval) A koronavírus-járvány megtörhette az afrikai klímavédelem lendületét Ismeretlen vírusokra bukkantak egy tibeti gleccser jégmintáiban Vad Indonézia 1. rész – Pápua elveszett világai (természetfilm-sorozat)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam