2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka gorillacsapatról, benne több kölyökről készültek felvételek Nigériában

A Cross-folyó menti gorillákról (Gorilla gorilla diehli) a Mbe-hegyekben kameracsapdával készült felvételek bizonyítják, hogy a korábban a kihalástól fenyegetett alfaj szaporodik a megmentésére tett erőfeszítéseknek köszönhetően.

A Nigériában és Kamerunban lévő, meglehetősen izolált hegyi régióban nagyjából 300 példány él a Cross-folyó menti gorilla elnevezésű alfajból a Vadvédelmi Társaság (Wildlife Conservation Society, WCS) szerint, mely az első felvételeket készítette a csoportról májusban. Egy hónappal később újabb színes képek készültek.

John Oates, a City University of New York primatológusa szerint

nagyszerű látni annak bizonyítékát, hogy a hegyekben sikeresen szaporodnak ezek a gorillák, mivel a múltban nagyon kevés kép készült róluk.

A kameracsapdák egyik felvétele Fotó: wcs.org

A kutató, aki részt vett a gorillák megmentésére hozott intézkedések kidolgozásában több mint 20 évvel ezelőtt, pozitív jelnek tartja, hogy ilyen sok fiatal állatot láthatnak most.

A szakértők nem tudják, pontosan hány egyed van a hegyi csoportban, és már jó ideje próbáltak erről információkat szerezni. Mintegy 50 kamerát állítottak fel 2012-ben, és több képet készítettek már a kameruni Kagwene Gorillarezervátumban, a Mbe-hegyekben és az Afi-hegyi vadvédelmi rezervátumban. A Cross-folyó menti gorillákat azonban nagyon nehéz lencsevégre kapni, és egy felvétel sem készült még egyszerre több kölyökről.

Egy időben úgy vélték, a gorilláknak ez az alfaja kihalt. Évtizedeken át veszélyeztetettek voltak főleg a vadászat és élőhelyeik elvesztése miatt. Az alfajt az 1980-as évek végén fedezték fel újra.

A gorillák nagyon félénken viselkednek az emberrel szemben, jelenlétükre főleg fészkeikből, ürülékükből és tápláléknyomaikból lehet következtetni.

Neked ajánljuk
Műholdfelvételekkel mérnek fel egy rozmárállományt (videóval) Minden ötödik európai madárfaj a kihalás szélén Már működik a tiszaburai mobil ivartalanító állomás Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam