2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyagszemétbe szorult tengeri teknősöket mentettek Bangladesben (videóval)

A mintegy 160 olajzöld fattyúteknős (Lepidochelys olivacea) a hétvége óta sodródott a műanyag flakonok, halászhálók és más hulladék között Cox's Bazar partjainál.

Harminc teknős elpusztult, sok állat megsérült, egyesek súlyosan: néhányuknak végtagjai hiányoztak.

„Élve tudtunk kiszabadítani egy negyven kilogrammos teknőst. Műanyag hálóba akadt, az összes lába hiányzott”

– mondta a helyi környezetvédelmi hatóság képviselője, Nazmul Huda.

Fotó: Shutterstock

Mint hangsúlyozta, még sohasem látott ilyen nagy számban sérült és elhullott teknőst. Néhány kimentett és a tengerbe visszaengedett példány visszatért a partra, mert feltehetően túl gyengék voltak.

A bangladesi kormány vizsgálja, miért jöttek a teknősök a part közelébe.

Banglades fő teknősszakértője, Shahriar Caesar Rahman szerint elképzelhető, hogy az állatok az úszó műanyagtömeg fogságába esve sodródtak ki. „Ha nem sikerül kontrollálnunk a Bengáli-öbölben a környezetszennyezést, sok ilyen tengeri állat jut hasonló sorsra” – figyelmeztetett.

Az olajzöld fattyúteknősök világszerte jóval gyakoribbak más teknősfajoknál. De az ő számuk is folyamatosan csökken, és a Természetvédelmi Világszervezet (IUCN) fajokat kategorizáló vörös listáján már ezek az állatok is a sebezhetők közé tartoznak.

Neked ajánljuk
A kacsacsőrű emlős veszélyeztetett állattá nyilvánítását sürgetik ausztrál tudósok Kiemelt természetvédelmi oltalmat kapott a jáki kardvirágos erdő Védett, ritka törpekaktuszokat ástak ki Mexikóban és csempésztek Magyarországra ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam