2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Több mint száz új fajt fedeztek fel a Mekong vidékén az elmúlt két évben

A Mekong folyó vidékén 110 új növény- és állatfajt fedeztek fel az elmúlt két évben, a Természetvédelmi Világalap (WWF) a dél-ázsiai vidéket „igazi kincseskamrának” nevezte emiatt, ugyanakkor arra is felhívta a figyelmet, hogy a páratlan régió veszélyben van.

A terület egyedülállónak számít, megtalálhatók ott hegyek, száraz és vizesélőhelyek, mangroveerdők, a klímája pedig forró és nedves.

A Mekong vidékén az elmúlt húsz évben több mint 2500 fajt – köztük sokféle emlőst és madarat – fedeztek fel.

Az utóbbi két évben is 110 új fajt azonosítottak a kutatók, találtak egyebek mellett ormányos teknőcöt, egy halfajt, amely a Gyűrűk ura nevet kapta, és egy olyan növényt, amely az Alien-filmekből megismert különleges „arcköpő” tojásra emlékeztet.

Fotó: Shutterstock

Számos olyan faj – főként kétéltűek és hüllők – példányai élnek a területen, amelyek a világon sehol máshol nem fellelhetők.

A térségben 150 vízi erőművet terveztek, 1973 és 2009 között mintegy 1,2 millió hektárnyi erdőt irtottak ki, miközben a terület az illegális vadkereskedelem egyik központjává vált.

Vízi erőmű építése a folyó laoszi szakaszán Fotó: Shutterstock

A Kína, Laosz, Vietnam, Thaiföld, Mianmar és Kambodzsa területén lévő Mekong régió biológiai sokszínűsége ugyanakkor veszélyben van az élőhelyek zsugorodása, az óriási vízi erőművek építése, valamint a nagy mértékű orvvadászat miatt. Stefan Ziegler, a WWF illetékese elmondta: arra kell törekedni, hogy a térség biológiai sokféleségét tartósan meg tudják óvni, és a természeti erőforrásokat tartósan ki tudják használni.

Neked ajánljuk
Kis Csoda lett a washingtoni állatkertben három hónapja született óriáspanda neve (videókkal) Nyílpuskával öltek meg két rókát Londonban Jégvirágok ezrei nyíltak Oroszországban (képgaléria) Újabb jelentős acélgyár vált napenergiára Orvosi eszközökkel támogatja az egészségügyet a MOB és a Magyar Vöröskereszt
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam