2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afrika biológiai sokféleségére és vadvédelmére is fenyegetést jelent a koronavírus-járvány

A világjárvány aláaknázza a veszélyeztetett fajok védelmét. Az illegális vadkereskedelem monitorozása, az orvvadászat elleni műveletek és a rendszeres járőrözések is csökkentek a járvány kirobbanása óta.

A Természetvédelmi Világszövetség (IUCN) kelet-és dél-afrikai regionális vezetője, John Waithaka szerint a járvány hátráltatja a biztonsági műveleteket, gyengíti a védett területek és a kulcsfontosságú partnereik együttműködését, valamint megfosztja az anyagi támogatástól a biodiverzitás megőrzését célzó programok jelentős részét. A szakember hangsúlyozta, hogy megfelelő helyszíni bűnüldöző szervek hiányában az orvvadászat, az illegális vadkereskedelem és az egyéb, vadvilágot érintő bűncselekmények is valószínűleg fokozódni fognak.

A közelmúltban elért természetvédelmi sikerek könnyen semmivé válhatnak, aminek pusztító hatása lenne a fenntartható fejlődésre, az emberi egészségre és a jóllétre nézve.

A 19 afrikai országra kiterjedő jelentés szerint nagy szükség van a védett területeken kívül eső régiók megóvására, az illegális vadkereskedelem monitorozására, a veszélyeztetett fajok védelmére rendszeres járőrözések révén, valamint az esetleges jövőbeli járványokra való hatékony reagálást lehetővé tevő stratégiák kidolgozására.

Fotó: Shutterstock

A jelentés szerint a megfelelő anyagi erőforrások hiánya az egyik legnagyobb kihívás, amellyel a védett területeknek szembe kell nézniük.

„A Covid–19 tovább súlyosbította az amúgy is nehéz helyzetet, mivel a legtöbb ország most elesik a turizmusból és egyéb forrásokból származó bevételeinek 60-100 százalékától” – fűzte hozzá Waithaka.

A mutatók szerint az afrikai védett területek 79 százaléka mindössze hat hónapig képes alapszinten működni a járvánnyal összefüggő pénzügyi nehézségek mellett.

Neked ajánljuk
Az élőhely hiánya miatt megrekedt a hegyi gorillák állományának növekedése Ijesztő ütemben tűnnek el növényfajok Egyre inkább sújtja Afrikát az éghajlatváltozás A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam