2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Soha ilyen közelről nem készült még felvétel a Napról (videóval)

Elküldte a Napról készített első felvételeit a Solar Orbiter űrszonda. Ezek a világon az első képek, amelyek a Naphoz ennyire közel, mindössze 77 millió kilométerre készültek – ez a Nap–Föld távolság nagyjából fele.

„Bár ezek csak az első felvételek, már most érdekes, új jelenségek láthatók rajtuk” – mondta el Daniel Müller, az Európai Űrügynökség (ESA) projektfelelőse a képek virtuális bemutatásán.

Látható rajtuk például egy fortyogó, rendkívül forrónak tűnő, „tábortűznek” ható jelenség. A kutatók szerint a Földről ez csak több milliószor vagy milliárdszor kisebbként észlelhető.

Soha ilyen közelről nem készült még felvétel a Napról.

A Max Planck Naprendszerkutató Intézet (MPNI) szerint bár voltak már missziók, amelyek közelebb kerültek csillagunkhoz, ekkora közelségben azok vakon közlekedtek.

Forrás: Solar Orbiter/PHI Team/ESA & NASA

A szonda fedélzetén tíz műszer van, amelyek közül hat távérzékelő eszköz és teleszkóp, ezek a Napot és környezetét vizsgálják.

A szakértők remélik, hogy új ismereteket szereznek arról, hogyan jön létre a napszél, és hogyan működik a csillag mágneses mezeje. A cél, hogy a jövőben előrejelzéseket tudjanak készíteni a Nap aktivitásáról.

Ezek a „tábortüzek” kis napkitörések, önmagukban nem túl fontosak. A Nap egészét tekintve azonban jelentősen hozzájárulnak a napkorona felmelegítéséhez. A napkorona a csillag légkörének több mint egymillió Celsius-fokos külső rétege. Fizikai mechanizmusai még több évtizedes kutatást követően sem ismertek teljesen.

„Azonosításuk a napfizika Szent Grálja” – mondta el Frédéric Auchcre, a franciaországi Asztrofizikai Intézet munkatársa. David Berghmans, a belgiumi Királyi Obszervatórium munkatársa kiemelte, hogy a jövőbeli képek még élesebbek lesznek, mivel a műszerek még nincsenek teljesen konfigurálva.

Forrás: Solar Orbiter/PHI Team/ESA & NASA

„Mindannyian nagyon örülünk ezeknek az első képeknek, de ezek még csak a kezdetet jelentik” – mondta Müller.

A szonda kevesebb mint két év alatt még közelebb repül a Naphoz, és mindössze 42 millió kilométeres távolságból fogja vizsgálni.

A szondát a Darmstadtban lévő Európai Repülésirányító Központból (Esoc) irányítják. A Solar Orbiter februárban indult útjára a Floridában lévő Cape Canaveral kilövőállomásáról. Az ESA és az amerikai űrkutatási hivatal, a NASA közös szondája 1,5 milliárd eurós (530 milliárd forintos) missziója során új ismereteket gyűjt a Napról.

Műszereivel megvizsgálja az égitest eddig kevésbé ismert régióit, például sarkvidékeit is. A Nap közelében repülve a hatalmas hőtől egy titán hőpajzs védi. A Nap felszínén 5500 Celsius-fok, belsejében pedig 15-16 millió Celsius-fok uralkodik.

Íme, a videós összeállítás:

Neked ajánljuk
Részleges napfogyatkozást láthatunk június 10-én Magyarországról is Ritka perzsa leopárdok tűntek fel Pakisztánban (videóval) Képek a napfogyatkozásról (képgaléria és videó) Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam