2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kis „kolibrink”, a kacsafarkú szender (videóval)

Bár rovar, sokan kolibrinek nézik, és életmódja, megjelenése valóban nem kevésbé különleges, mint e levegőben lebegő, nagy energiaigényüket nektárfogyasztással fedező madaraké.

A kacsafarkú szender (Macroglossum stellatarum) potrohán egy szembetűnő pamacs található, amely a levegőben történő kormányzásban segíti az állatot, és erről kapta magyar nevét is. A lepkékre jellemző pödörnyelv ennél a fajnál kifejezetten hosszúra nőtt. Ennek segítségével a levegőben lebegve táplálkozik, virágokból nektárt nyalogat.

A kacsafarkú szender általában mély torkú virágok előtt lebeg vagy cikázik. Táplálkozás közben pödörnyelvét kinyújtja, és a virág kelyhébe mélyeszti. A kerti virágok közül igen kedveli a floxot, a levendulát, a loncot, a nyáriorgonát, a petúniát és a szarkalábat.

A vándorlepkék közé tartozik, általában májustól késő őszig találkozhatunk vele kertekben, virágosládák környékén, de hazánk szubmediterrán jellegű területein vagy kertészetek, botanikus kertek üvegházaiban áttelelhet. A legkisebb kolibrik közelítő mérete és zömök testalkata miatt egyesek számára ijesztőnek tűnhet, de nincs okunk félni tőle. Vigyázzunk rá, segít nekünk a kertészkedésben – jelentős a szerepe beporzóként!

Neked ajánljuk
Kulcsfontosságú az erdei biodiverzitás A Föld változásait figyelő új műholdat lőttek fel Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika)
Tovább a forrásra: mme.hu
Vissza
Hírfolyam