2022. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Drasztikusan növelhették a kihalással fenyegetett őshonos fajok számát az ausztrál bozóttüzek

A szakemberek szerint azon hetven őshonos fajból, amelyek természetes élőhelyének jelentős hányada a 2019-2020-as bozóttüzek sújtotta térségbe esett, 21 már eleve a kihalással fenyegetettek közé tartozott. Ilyen például a Sminthopsis aitkeni nevű apró, egérszerű erszényesfaj, valamint a hosszúlábú potoró.

A Queenslandi Egyetem kutatói távérzékelés és fajeloszlási modellek révén arra a megállapításra jutottak, hogy a 2019-2020-as bozóttüzek nagyjából 97 ezer négyzetkilométernyi növényzetet perzseltek fel Ausztrália déli és keleti részén, amely területet 832 őshonos állatfaj élőhelyeként tartanak számon.

„A bozóttüzek által érintett fajok nagy részének egyedszáma már eleve csökkenőben volt az aszályok, a betegségek, az élőhelyeik zsugorodása és a betolakodó fajok miatt.

Vizsgálatunk azt mutatja, hogy ezek a megatüzek tovább súlyosbíthatták a helyzetet a populációk megtizedelése, a táplálékforrások csökkentése és az állatok élőhelyeinek sok évre lakhatatlanná tétele révén” – mondta Michelle Ward, a tanulmány társszerzője.

Hosszúlábó potoró Fotó: wikipedia.org

Az érintett 70 fajból 49 jelenleg nem tartozik a fenyegetettek közé. A szakemberek szerint az ausztrál kormánynak azonnal gondoskodnia kell ezen fajok természetvédelmi besorolásának mielőbbi kiértékeléséről.

Ward szerint amennyiben kiderül, hogy a 49 fajból mindegyik eleget tesz a fenyegetett kategória kritériumainak, az azt jelenti, hogy 14 százalékkal fog nőni a kihalással fenyegetett ausztrál szárazföldi és édesvízi állatok száma.

A tavaly augusztustól idén márciusig tomboló bozóttüzek több mint 12 millió hektárnyi területet perzseltek fel, háromezernél is több otthont pusztítottak el, és 33 ember halálát okozták. A kutatók becslései szerint több mint egymilliárd állat veszett oda a tüzekben.

A mostani tanulmány szerint a megatüzekhez hozzájárult a szárazság, az emberi tevékenységből eredő klímaváltozás és a földterületek kezelése.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Nyolcmillió ausztráltól kérik: kapcsolják le a villanyt Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam