2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jegesmedvék vesztét okozhatja a klímaváltozás a század végére

Éhen halhatnak a klímaváltozás miatt a jegesmedvék. A zsugorodó tengeri jég miatt az állatoknak kevesebb idejük van fókára vadászni, a lesoványodott állatok pedig kisebb eséllyel élik túl az északi-sarkvidéki telet élelem nélkül. Egy új tanulmány szerint e csúcsragadozók sorsa már a század végére megpecsételődhet. 

„A jegesmedvéknek hosszabb koplalási időszakot kell átvészelniük, mielőtt újraképződik a tengeri jég, és ismét táplálkozhatnak” – mondta Steven Amstrup, a Polar Bears International nevű szervezet vezető kutatója.

A jelenlegi tendencia szerint a vizsgált 13 alpopulációból 12 súlyosan megtizedelődhet a következő nyolcvan évben az Északi-sarkvidéken zajló gyors ütemű változások következtében. A régió kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál

számolt be róla az alternativenergia.hu.

Tökölyi Csaba szabadúszó fotóriporter felvétele a Várakozás című sorozatából, amely első díjat nyert a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat természet és tudomány kategóriájában 2017. január 30-án
Fotó: MTI/Sajtófotó Pályázat/Tökölyi Csaba

A kutatás szerint 2100-ra talán már csak a kanadai szigettengerben lévő Erzsébet királynő-szigeteki alpopulációban születnek jegesmedvék.

A kutatók szerint ha az emberiségnek sikerülne is 2,4 Celsius-fokban maximalizálnia a globális felmelegedést, azzal is valószínűleg csupán késleltetni tudná a jegesmedvék kihalását.

A fenyegetést nem maga a hőmérséklet emelkedése jelenti, hanem az, hogy a ragadozók nem tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó környezetükhöz. Az élőhelyük gyakorlatilag elolvad. Mára nagyjából 25 ezer jegesmedve maradt a vadonban.

Fotó: MTI/Sajtófotó Pályázat/Tökölyi Csaba

A kutatóknak sikerült kiszámolniuk, hogy legfeljebb hány napig bírják az állatok a koplalást, mielőtt a bocsok és a felnőtt példányok túlélési rátája csökkenni kezdene. A koplalási időszak hossza régiónként változik, és fél évig vagy akár hosszabb ideig is elhúzódhat. A bocsok nélküli nőstényeknek van a legnagyobb esélyük az élelem nélküli hosszú időszakok átvészelésére. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a jegesmedvék sebezhető természetvédelmi besorolása nem tükrözi megfelelően az állatok helyzetét.

Neked ajánljuk
Fogy a jég a jegesmedvék körül Lemondtak az olaj kitermeléséről: már nincs veszélyben az értékes Salonga Nemzeti Park Lézerfésű segít pontosan megbecsülni az üvegházhatásért felelős gázok mennyiségét Éghajlatváltozást tűrő kukoricákat nemesít az ELTE Azonnal cselekednünk kéne, ha meg akarjuk menteni az óceánok élővilágát
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam