2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A jegesmedvék vesztét okozhatja a klímaváltozás a század végére

Éhen halhatnak a klímaváltozás miatt a jegesmedvék. A zsugorodó tengeri jég miatt az állatoknak kevesebb idejük van fókára vadászni, a lesoványodott állatok pedig kisebb eséllyel élik túl az északi-sarkvidéki telet élelem nélkül. Egy új tanulmány szerint e csúcsragadozók sorsa már a század végére megpecsételődhet. 

„A jegesmedvéknek hosszabb koplalási időszakot kell átvészelniük, mielőtt újraképződik a tengeri jég, és ismét táplálkozhatnak” – mondta Steven Amstrup, a Polar Bears International nevű szervezet vezető kutatója.

A jelenlegi tendencia szerint a vizsgált 13 alpopulációból 12 súlyosan megtizedelődhet a következő nyolcvan évben az Északi-sarkvidéken zajló gyors ütemű változások következtében. A régió kétszer gyorsabban melegszik a globális átlagnál

számolt be róla az alternativenergia.hu.

Tökölyi Csaba szabadúszó fotóriporter felvétele a Várakozás című sorozatából, amely első díjat nyert a 35. Magyar Sajtófotó Pályázat természet és tudomány kategóriájában 2017. január 30-án
Fotó: MTI/Sajtófotó Pályázat/Tökölyi Csaba

A kutatás szerint 2100-ra talán már csak a kanadai szigettengerben lévő Erzsébet királynő-szigeteki alpopulációban születnek jegesmedvék.

A kutatók szerint ha az emberiségnek sikerülne is 2,4 Celsius-fokban maximalizálnia a globális felmelegedést, azzal is valószínűleg csupán késleltetni tudná a jegesmedvék kihalását.

A fenyegetést nem maga a hőmérséklet emelkedése jelenti, hanem az, hogy a ragadozók nem tudnak alkalmazkodni a gyorsan változó környezetükhöz. Az élőhelyük gyakorlatilag elolvad. Mára nagyjából 25 ezer jegesmedve maradt a vadonban.

Fotó: MTI/Sajtófotó Pályázat/Tökölyi Csaba

A kutatóknak sikerült kiszámolniuk, hogy legfeljebb hány napig bírják az állatok a koplalást, mielőtt a bocsok és a felnőtt példányok túlélési rátája csökkenni kezdene. A koplalási időszak hossza régiónként változik, és fél évig vagy akár hosszabb ideig is elhúzódhat. A bocsok nélküli nőstényeknek van a legnagyobb esélyük az élelem nélküli hosszú időszakok átvészelésére. A szakemberek hangsúlyozták, hogy a jegesmedvék sebezhető természetvédelmi besorolása nem tükrözi megfelelően az állatok helyzetét.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: alternativenergia.hu
Vissza
Hírfolyam