2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Afrikában volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt tíz évben

„Afrikában volt a legnagyobb az éves nettó erdőveszteség 2010 és 2020 között, 3,9 millió hektárral. Afrikát Latin-Amerika követte 2,6 millió hektárnyi erdőveszteséggel” – közölte az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO).

Az afrikai kontinensen volt a legnagyobb mértékű az erdőirtás az elmúlt évtizedben, évente átlagosan majdnem négymillió hektár erdőt veszített ily módon a kontinens – hívta fel a figyelmet kedden az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete. 

A FAO adatai szerint világszerte 420 millió hektár erdőt irtottak ki vagy alakítottak át másfajta földhasználatra, például mezőgazdaságra 1990 óta.

Ennek ellenére az erdőirtás mértéke csökkent, míg 1990 és 2000 között évi átlag 16 millió hektár erdőt pusztítottak ki, 2015 és 2020 között évi 10 millió hektárnyit – mutatta ki a római székhelyű szervezet az erdőgazdálkodásról ötévente kiadott Global Forest Resources Assessment jelentésében.

A FAO-jelentés grafikonja a globális erdőterület arányáról és megoszlásáról klimatikus területek szerint (fent), valamint a világ erdőterületeinek 5 legfontosabbja 2020-ban (millió hektár) Forrás: FAO

A FAO adatai szerint a Földet 4,06 milliárd hektár erdő borítja, ez a százazföldi területek majdnem egyharmada. A világ erdőterületeinek 25 százaléka Európában van – Oroszországgal együttvéve –, Dél-Amerikában 21 százaléka, Észak- és Közép-Amerikában 19 százaléka található.

Anssi Pekkarinen, a FAO szakértője hangsúlyozta, hogy az erdőirtás leállítását célzó erőfeszítések fokozására van szükség, hogy jobban ki lehessen használni az erdők adta lehetőségeket a fenntartható élelmiszer-termelés, az élelmiszer-biztonság és a biodiverzitás megőrzése érdekében, valamint a szegénység és a klímaváltozás elleni harcban.

A teljes angol nyelvű jelentés ide kattintva érhető el.

Neked ajánljuk
Nem csak a fakivágás veszélyezteti súlyosan az amazóniai esőerdők megújulóképességét Soha ilyen közelről nem készült még felvétel a Napról (videóval) Kutatók algákkal és rovarokkal etetnék a húsukért tenyészett állatokat Ehető vadon termő növények a tányéron Az őshonos emlősök negyede a kihalás szélére került Angliában
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam