2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magashegyi növényfajok csaknem fele veszélyeztetett Németországban

Az egyre magasabb területekre vándorló növények életfeltételei ugyanakkor minden valószínűség szerint nem csak a klímaváltozás miatt romlanak.

A hegységek flórájában világszerte megfigyelhető változások a német növényvilágot sem kímélik, az érintett régiókban élő páfrányfélék és virágos növények csaknem fele szerepel a veszélyeztetett fajokat nyilvántartó vörös listán – írja a témával foglalkozó kérdésre adott minisztériumi válasz alapján a Zeit online kiadása.

A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatása szerint Németországban is egyértelműen megfigyelhető a növények magasabb, hűvösebb övezetekbe vándorlása, ami a konkurens fajok közti viszonyok átrendezésével további változásokat generál.

A német hegységekben honos 420 növényfajból jelenleg 193, vagyis 46 százalék számít veszélyeztetettnek.

Az elmúl 25 évben a környezetvédelmi besorolás 25 növény esetében javult, ugyanakkor 82 esetben romlott. Mivel azonban az elterjedési terület változása elsősorban nem a hidegkedvelő növények esetében figyelhető meg, a szakemberek nem a klímaváltozást tekintik a probléma kizárólagos okának. A növényzet visszaszorulásában megítélésük szerint a mezőgazdasági művelés és a műtrágyák használata is meghatározó szerepet játszhat.

Neked ajánljuk
Hiába ellenállóak a jaguárok, a klímaváltozás így is próbára teheti őket A klímaváltozás hozott vissza egy növényt Nagy-Britanniába Schmidt Egon: Madarakról mindenkinek Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: zeit.de
Vissza
Hírfolyam