2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ korallzátonyainak ötödén gyakorlatilag kihaltak a cápák

Kutatók szerint a „funkcionális kihalás” nem jelenti azt, hogy ezeken a korallzátonyokon soha nem fordulnak elő cápák, de már csak elvétve, olyan ritkán, hogy nem tudják ellátni többé az ökoszisztémában betöltött szerepüket.

A világ korallzátonyainak ötödéről „funkcionálisan” kihaltak a cápák – közli a Nature tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

A 2015-ben indult Global Finprint kezdeményezés a világ 58 országában, 371 korallzátonyon vizsgálta a korallok élővilágát 15 ezer távirányítású víz alatti kamerával. Nyolc ország, köztük India, Vietnam, Kenya és Katar korallzátonyain egyetlen cápát sem észleltek.

A 15 ezer órányi videófelvétel a cápák „tragikus méretű elvesztéséről”, veszélyesen alacsony populációról tanúskodik

– jelentette ki Jody Allen, a Microsoft társalapítója, Paul Allen családi alapítványának elnöke. Az alapítvány finanszírozza a Global Finprint tevékenységét.

Részlet a Global Finprint honlapján látható, cápákról készült videófelvételek egyikéből Fotó: vimeo.com/Global Frinprint

A cápák elvesztése a korallzátonyokon a túlhalászattal és a pusztító halászati módszerekkel magyarázható – állítják a Nature-ben publikált kutatás szerzői, akik szerint e tengeri ragadozók eltűnése súlyos következményekkel járhat a korallzátonyokra, amelyek már amúgy is szenvednek a klímaváltozástól.

Ez az első világméretű felmérés a korallzátonyokon élő cápákról. Eredményei jó alapul szolgálhatnak egy hosszú távú tervhez a még megmaradt cápák megmentésére.

A kutatók némi reménysugarat is felfedeztek: a cápahalászatra vonatkozó tilalmak eredményesnek látszanak olyan országokban, mint Ausztrália, az Egyesült Államok vagy a Bahamák.

Akit mélyebben érdekel a téma, azok a Global Finprint honlapján, ide kattintva láthatnak videófelvételeket a cápák megfigyeléséről.

Neked ajánljuk
Javul a tonhal helyzete, romlik a komodói varánuszé Nőtt a fókapopuláció a Watt-tengernél A korallzátonyok megmentésén dolgozik egy magyar dizájner Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam