2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A világ korallzátonyainak ötödén gyakorlatilag kihaltak a cápák

Kutatók szerint a „funkcionális kihalás” nem jelenti azt, hogy ezeken a korallzátonyokon soha nem fordulnak elő cápák, de már csak elvétve, olyan ritkán, hogy nem tudják ellátni többé az ökoszisztémában betöltött szerepüket.

A világ korallzátonyainak ötödéről „funkcionálisan” kihaltak a cápák – közli a Nature tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmány.

A 2015-ben indult Global Finprint kezdeményezés a világ 58 országában, 371 korallzátonyon vizsgálta a korallok élővilágát 15 ezer távirányítású víz alatti kamerával. Nyolc ország, köztük India, Vietnam, Kenya és Katar korallzátonyain egyetlen cápát sem észleltek.

A 15 ezer órányi videófelvétel a cápák „tragikus méretű elvesztéséről”, veszélyesen alacsony populációról tanúskodik

– jelentette ki Jody Allen, a Microsoft társalapítója, Paul Allen családi alapítványának elnöke. Az alapítvány finanszírozza a Global Finprint tevékenységét.

Részlet a Global Finprint honlapján látható, cápákról készült videófelvételek egyikéből Fotó: vimeo.com/Global Frinprint

A cápák elvesztése a korallzátonyokon a túlhalászattal és a pusztító halászati módszerekkel magyarázható – állítják a Nature-ben publikált kutatás szerzői, akik szerint e tengeri ragadozók eltűnése súlyos következményekkel járhat a korallzátonyokra, amelyek már amúgy is szenvednek a klímaváltozástól.

Ez az első világméretű felmérés a korallzátonyokon élő cápákról. Eredményei jó alapul szolgálhatnak egy hosszú távú tervhez a még megmaradt cápák megmentésére.

A kutatók némi reménysugarat is felfedeztek: a cápahalászatra vonatkozó tilalmak eredményesnek látszanak olyan országokban, mint Ausztrália, az Egyesült Államok vagy a Bahamák.

Akit mélyebben érdekel a téma, azok a Global Finprint honlapján, ide kattintva láthatnak videófelvételeket a cápák megfigyeléséről.

Neked ajánljuk
Veszélyeztetett bambuszcápakölyköket sikerült visszatelepíteni Thaiföldön Méhek milliói pusztultak el egy szállítás során, az ukrán posta felhagy vele Bombadetektorokkal bukkantak új bálnapopulációra Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat Az ENSZ üzenete az óceánok világnapján: eljött a cselekvés ideje
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam