2021. május 7., Gizella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most az invazív fajok jelentik a legnagyobb fenyegetést a biodiverzitásra

A The Guardian elemzése szerint az alapvető probléma az, hogy olyan nem őshonos állat- és növényfajok jelennek meg mindenfelé, amelyek előbb-utóbb elszaporodnak, ha pedig az őshonos fajok elérnek egy biológiai fordulópontra, onnan megállíthatatlan lesz a biodiverzitás csökkenése.

A turizmus, a kereskedelem és a klímaváltozás a katalizátora annak a folyamatnak, ami jelenleg a legnagyobb veszélyt jelenti a biodiverzitásra: a Global Change Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a folyamat pedig nem más, mint az invazív fajok fokozott terjedése – számolt be róla a 24.hu. A kutatás szerint

ha az őshonos fajok elérnek egy biológiai fordulópontra, onnan megállíthatatlan lesz a biodiverzitás csökkenése. Ez a fordulópont akkor érkezik el, ha 20-30 százalékkal megnő az idegen fajok aránya, amitől már nem vagyunk olyan messze.

Fotó: Shutterstock

Az őshonos állat- és növényfajok minden területen törékeny egyensúlyban élnek egymással, szabályozzák a populációt, és ha ez az egyensúly felborul, komoly következményei lehetnek:

akár egész fajok halhatnak ki, vagy szaporodhatnak annyira túl, hogy a terület már nem tudja ellátni őket.

Az invazív fajok elterjedésének olyan következményei is lehetnek, amelyekre elsőre nem is gondolnánk: Ausztráliában például egy afrikai fűféle terjedt el, ami megnövelte a bozóttüzek intenzitását, tizenkétszer jobban égett ugyanis, mint az őshonos füvek.

A turizmus is komoly mozgatórugója a fajok inváziójának, különösen a trópusi területeken. A mérsékelt övön és a sarki régiókban pedig a klímaváltozás okozza a legtöbb változást.

Neked ajánljuk
Bajban vannak a kérgesteknősök Kaliforniában A világ legnagyobb élőlénye, mégsem látjuk teljes egészében A homok hűtésével segítik a közönséges levesteknősök szaporodását Ausztráliában Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam