2020. november 24., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Most az invazív fajok jelentik a legnagyobb fenyegetést a biodiverzitásra

A The Guardian elemzése szerint az alapvető probléma az, hogy olyan nem őshonos állat- és növényfajok jelennek meg mindenfelé, amelyek előbb-utóbb elszaporodnak, ha pedig az őshonos fajok elérnek egy biológiai fordulópontra, onnan megállíthatatlan lesz a biodiverzitás csökkenése.

A turizmus, a kereskedelem és a klímaváltozás a katalizátora annak a folyamatnak, ami jelenleg a legnagyobb veszélyt jelenti a biodiverzitásra: a Global Change Biology tudományos folyóiratban megjelent tanulmány szerint ez a folyamat pedig nem más, mint az invazív fajok fokozott terjedése – számolt be róla a 24.hu. A kutatás szerint

ha az őshonos fajok elérnek egy biológiai fordulópontra, onnan megállíthatatlan lesz a biodiverzitás csökkenése. Ez a fordulópont akkor érkezik el, ha 20-30 százalékkal megnő az idegen fajok aránya, amitől már nem vagyunk olyan messze.

Fotó: Shutterstock

Az őshonos állat- és növényfajok minden területen törékeny egyensúlyban élnek egymással, szabályozzák a populációt, és ha ez az egyensúly felborul, komoly következményei lehetnek:

akár egész fajok halhatnak ki, vagy szaporodhatnak annyira túl, hogy a terület már nem tudja ellátni őket.

Az invazív fajok elterjedésének olyan következményei is lehetnek, amelyekre elsőre nem is gondolnánk: Ausztráliában például egy afrikai fűféle terjedt el, ami megnövelte a bozóttüzek intenzitását, tizenkétszer jobban égett ugyanis, mint az őshonos füvek.

A turizmus is komoly mozgatórugója a fajok inváziójának, különösen a trópusi területeken. A mérsékelt övön és a sarki régiókban pedig a klímaváltozás okozza a legtöbb változást.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás hozott vissza egy növényt Nagy-Britanniába Egy különleges békafaj elé is megugorhatatlan akadályt állíthat az emberi beavatkozás A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat Mikroműanyagot találtak a Csomolungma halálzónájában Környezettudatos épületek a világ körül
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam