2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több kabóca muzsikál az országban

Énekeskabócák dalától hangos az utóbbi hetekben a Balaton-part, de a rovarok a Balaton-felvidék mellett Zala megyében, sőt Budapesten is megjelentek. A mediterrán éghajlatot kedvelő rovarfajok egyre elterjedtebbé váltak az utóbbi években az országban, írta a Veol.

A tavalyi évhez képest jóval nagyobb számban vannak jelen, lényegében tömegesnek tekinthető a rajzásuk, és így az általuk kibocsátott jellegzetes „zene” is jóval több helyen és hangosabban hallható – mondta a portálnak Vers József, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park kelet-veszprémi tájegységének vezetője.

Fotó: Wikimedia Commons

A kabóca a Mediterráneumban érzi jól magát, Dél-Európa és a Balkán-félsziget számos pontján megtalálható, ugyanakkor mindkét faj több évtizede jelen van a Tihanyi-félszigeten. Az utóbbi évek újdonsága, hogy az óriás énekeskabócák a félszigettől egyre távolabbi területeken, a Balaton-felvidék mellett Zala megyében, sőt Budapesten is megjelentek. A két kabócafaj énekét könnyű megkülönböztetni: az óriás énekeskabócák folyamatosan zizegnek, a mannakabócák szaggatottan ciripelnek.

Arra, hogy miért észlelhetik egyre több helyszínen e fajokat, egyelőre nincs pontos magyarázatuk a szakembereknek, de az éghajlatváltozással járó felmelegedés hozzájárulhatott ehhez. Érdekesség, hogy a fenti két kabócafaj mellett a Tihanyi-félszigeten előkerült egy másik, szintén a mediterrán éghajlatot kedvelő faj, a déli énekeskabóca is.

Az óriás énekeskabóca és a mannakabóca Magyarországon természetvédelmi oltalom alatt áll, értéke ötezer forint.

Neked ajánljuk
Védett, ritka törpekaktuszokat ástak ki Mexikóban és csempésztek Magyarországra Egyre több az idegenhonos tízlábú rák Magyarországon Ingyen használható villanykutakat telepített az Aldi és az E.ON Így tároljuk a zöldséget és gyümölcsöt, hogy ne vesszenek kárba Az Európai Bizottság bemutatta új éghajlatvédelmi tervét
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam