2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szalakóták százai költenek a Dél-Alföldön 2020-ban is

A Kis-Sárréten idén némiképp növekedett a szalakótaállomány. Összesen 44 költőpárt regisztráltak, ebből 34 nemzeti parki területen, 10 pedig Natura 2000 területen költött. Tavaly a párok száma 42 volt. A fiókák nagy része kirepült, az elmúlt napokban már csak két odúban találtak a szakemberek fiatal madarakat.

Vésztő-Mágoron összesen 3 pár költött, a tavalyi 2 párral szemben. Ezenkívül a közeli Natura 2000 területen két párt találtak természetes odúban. A Kígyósi-pusztán a költőpárok számában nem tapasztaltak változást, most is mintegy 65-re tehető. 

A Csanádi-pusztákon örvendetes módon megnövekedett a költőpárok száma, ugyanakkor a fiókák száma alacsony. Míg a korábbi években 50-55 pár volt jellemző a környéken, számuk idén már elérte a 75-öt. Mivel az odúk számát nem növelték tovább, így amikor az előző évi fiókák visszatértek, akkor kelési helyükhöz közel, természetes fészket kerestek maguknak. Korábban csak tanyaromok hasadékaiban voltak költőpárokat, idén viszont már öt pár természetes faodúban költött.

Cserebökény térségében 200 mesterséges odút helyeztek ki a nemzeti parkos munkatársak, ebből 166-ban szalakóták költöttek. 

Kardoskúton a kihelyezett odúk 75 százalékában költött szalakóta, ami igen jó aránynak tekinthető. Összesen mintegy 40 pár nevelte fel átlagosan 4-5 fiókáját, melyek a hónap közepén már ki is repültek.

A Dévaványa–Ecsegi-pusztákon a kihelyezett 70 mesterséges odúból 33-ban költöttek, 4-5 tojásos fészekaljakkal. Két természetes odúra is rábukkantak. A Maros-ártérben a korábbi évekhez hasonlóan idén is mindössze három szalakótapár költött, valamennyien mesterséges odúban. 

A szalakótaállomány jelentős része a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság által kihelyezett mesterséges odúkban költött Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Jelentsük, ha júniusig fakivágást észlelünk! Távban és hamarosan korban is rekorder a meggyűrűzött kakukk A nap képe: Madárpihenő Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam