2021. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cigánycsuk lesz az év madara 2021-ben

A kis őrgébics, a sordély és a cigánycsuk szállt ringbe a jövő évi Év Madara címért. Az interneten bárki szavazhatott július 1. és 27. között. Összesen 9871 voks érkezett, ebből 3884-et a cigánycsuk kapott. A második helyen az őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

A cigánycsuk hazánkban gyakori, sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában tölti, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyükről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
A jászkeszeg lett az év hala 2021 kétéltűje: Nem szolgált rá rossz hírére, és nem is nyálkás a zöld varangy 2021-ben indul az elektromos Opelek ralibajnoksága A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését Dánia mutatja az utat a klímabarát élelmiszer-választáshoz
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam