2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A cigánycsuk lesz az év madara 2021-ben

A kis őrgébics, a sordély és a cigánycsuk szállt ringbe a jövő évi Év Madara címért. Az interneten bárki szavazhatott július 1. és 27. között. Összesen 9871 voks érkezett, ebből 3884-et a cigánycsuk kapott. A második helyen az őrgébics (3382 szavazat), a harmadikon pedig a sordély (2605 szavazat) végzett.

A cigánycsuk hazánkban gyakori, sík és dombvidékeken, fákkal, cserjékkel tarkított nyílt élőhelyeken, mezőgazdasági területeken, parlagokon, csatornapartokon, gyümölcsösökben fordul elő. Évente kétszer költ. A fészek helyét a tojó alakítja ki kis kaparással a talajon, a sűrű növényzet takarásában. A fiókákat mindkét szülő eteti. Vonuló, a telet a mediterráneumban és Észak-Afrikában tölti, de egyes példányok áttelelhetnek. Telelőhelyükről igen korán, legtöbbször már március elején visszatérnek első példányai.

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Hosszabb ásítás, nagyobb agy Ötszáznál is több madár pusztult el áramütés következtében Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam