2020. november 25., Katalin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megsokasodott a Pantanal mocsárvilágában pusztító tüzek száma

Egyre több erdőtűz pusztít a világ legnagyobb trópusi mocsárvilágában. 2020 első felében, januártól július 23-ig több mint háromezer tüzet regisztrált a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet, ami az előző évhez képest 201 százalékos növekedést jelent.

A Pantanal mocsárvilága Brazília, Paraguay és Bolívia területén fekszik, ez a világ egyik leggazdagabb élővilágú térsége. A 140-160 ezer négyzet-kilométernyi vizenyős területen fajok ezrei élnek a jaguártól a hangyászokon át a költözőmadarakig.

Idén már 3682 tüzet észleltek, ami az eddigi legnagyobb szám 1998 óta, amikor a tűzesetek regisztrációja kezdődött. 2018 azonos időszakában például a térségben mindössze 277 tüzet regisztráltak.

A Pantanal Observatory környezetvédelmi hálózat tagjai szerint a tüzek komoly károkat okoznak: a gazdasági károkon kívül a biodiverzitást is veszélyeztetik, és a lakosság egészségét is károsítják. A szervezet szerint két nap alatt 7000 hektár égett le.

A Pantanal bolíviai területén a lángok megfékezését a koronavírus-járvány is hátráltatja, mivel sokkal kevesebben tudják felvenni a harcot a lángokkal – mondták el helyi természetvédők.

Lángoló növényzet az Amazonas-medencében, a brazíliai Mato Grosso szövetségi államban lévő Pantanal közelében, 2019 végén Fotó: MTI/EPA/Mato Grosso állam kormányzata/Chico Ribeiro
Neked ajánljuk
Kampánnyal hívják fel a figyelmet az erdei életközösség fontosságára (videóval) A termetesebb sünök védelmére szólít fel a budapesti állatkert Kétszer annyi erdőtűz volt az amazóniai esőerdőkben, mint tavaly októberben 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam