2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megsokasodott a Pantanal mocsárvilágában pusztító tüzek száma

Egyre több erdőtűz pusztít a világ legnagyobb trópusi mocsárvilágában. 2020 első felében, januártól július 23-ig több mint háromezer tüzet regisztrált a brazil Nemzeti Űrkutatási Intézet, ami az előző évhez képest 201 százalékos növekedést jelent.

A Pantanal mocsárvilága Brazília, Paraguay és Bolívia területén fekszik, ez a világ egyik leggazdagabb élővilágú térsége. A 140-160 ezer négyzet-kilométernyi vizenyős területen fajok ezrei élnek a jaguártól a hangyászokon át a költözőmadarakig.

Idén már 3682 tüzet észleltek, ami az eddigi legnagyobb szám 1998 óta, amikor a tűzesetek regisztrációja kezdődött. 2018 azonos időszakában például a térségben mindössze 277 tüzet regisztráltak.

A Pantanal Observatory környezetvédelmi hálózat tagjai szerint a tüzek komoly károkat okoznak: a gazdasági károkon kívül a biodiverzitást is veszélyeztetik, és a lakosság egészségét is károsítják. A szervezet szerint két nap alatt 7000 hektár égett le.

A Pantanal bolíviai területén a lángok megfékezését a koronavírus-járvány is hátráltatja, mivel sokkal kevesebben tudják felvenni a harcot a lángokkal – mondták el helyi természetvédők.

Lángoló növényzet az Amazonas-medencében, a brazíliai Mato Grosso szövetségi államban lévő Pantanal közelében, 2019 végén Fotó: MTI/EPA/Mato Grosso állam kormányzata/Chico Ribeiro
Neked ajánljuk
Erdőben és szántóföldön pusztít a tűz Spanyolországban (képekkel) Az Év madara 2022: ezúttal a színek jegyében szavazhatunk Aj Vej-vej Portóban kiállított óriási vasfája hívja fel a figyelmet az erdők pusztulására A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam