2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elkezdődött a nyári meteorszezon

Július végén elindult a nyári meteorszezon. Várhatóan fényes meteorokat, tűzgömböket figyelhetünk meg az égen, augusztusban pedig jönnek a Perseidák, az év egyik leglátványosabb csillaghullásával. A legtöbb raj esetében a legjobb meteoros időszak a hajnal előtti órákban van.

Július 28. és 29. éjszakáin tetőzött az Alfa Capricornidák és a Déli Delta Aquaridák raja, amivel kezdetét vette a nyári meteorszezon. Bár mennyiségben egyik sem túl intenzív, főként a Capricornidák esetében a lassúság mellett várhatóan a fényes meteorok, tűzgömbök aránya lesz az, ami örömet jelenthet az észlelőknek. Kicsit később pedig már megjelennek az első Perseidák is, amelynek meteorzápor-csúcsa idén várhatóan augusztus 10–15. közé esik.

Ahhoz, hogy a lehető legnagyobb élményben legyen részünk, érdemes városon kívül eső, kevésbé fényszennyezett helyszínt választani az égbolt megfigyeléséhez. 

Meteor az égbolton egy fa felett Salgótarján közelében 2019. augusztus 13-ra virradóan Fotó: MTI/Komka Péter
Neked ajánljuk
Fontos változások a kozmetikumok körül Kutatók mikrohullámmal változtatták hidrogénné a műanyagot Robothalak segítségével vizsgálták a halrajokat tudósok „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Hatezer csomag pelenkaadomány az SOS Gyermekfalvaknak
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam