2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében

Ritka szemeslepkéket találtak hazánk legkeletibb erdejében, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook-oldalán.

Mint írják, az elmúlt hetekben a hazánk legkeletibb pontjánál található garbolci Nagy-erdőben célzott felmérés történt egy kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű nappali lepkefaj, a sápadt szemeslepke (Lopinga achine) rajzásának nyomon követése céljából.

Sápadt szemeslepke Fotó: Patalenszki Adrienn – HNPI Természetmegőrzési Osztály

Ezt a meglehetősen ritka, kecses mozgású lepkefajt a rezgő sással (Carex brizoides) borított, dús aljnövényzetű, gyengén záródott lombkoronájú, üde erdőkben figyelhetjük meg. Évente egy nemzedéke fejlődik. Az imágók május végétől július elejéig repülnek.

A vizsgálat eredményeként kiderült, hogy a térségben élő populáció magas egyedszámú, és országos szinten is jelentősnek minősül

– fogalmaztak a posztban.

A sápadt szemeslepke fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Közösségi jelentőségű lepkefaj, az Élőhelyvédelmi Irányelv IV. mellékletében szerepel.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás okozhatta egy ősi mangroveerdő eltűnését A természet kizsigerelése bennünket is sérülékennyé tesz Az első művészek modern örököse Elrendelte Biden az Egyesült Államok párizsi klímaegyezményhez való visszatérését Mitől lehet kisebb az online kereskedelem klímalábnyoma?
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam