2020. október 31., Farkas
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ritka lepkét találtak az ország legkeletibb erdejében

Ritka szemeslepkéket találtak hazánk legkeletibb erdejében, olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park Facebook-oldalán.

Mint írják, az elmúlt hetekben a hazánk legkeletibb pontjánál található garbolci Nagy-erdőben célzott felmérés történt egy kiemelkedő természetvédelmi jelentőségű nappali lepkefaj, a sápadt szemeslepke (Lopinga achine) rajzásának nyomon követése céljából.

Sápadt szemeslepke Fotó: Patalenszki Adrienn – HNPI Természetmegőrzési Osztály

Ezt a meglehetősen ritka, kecses mozgású lepkefajt a rezgő sással (Carex brizoides) borított, dús aljnövényzetű, gyengén záródott lombkoronájú, üde erdőkben figyelhetjük meg. Évente egy nemzedéke fejlődik. Az imágók május végétől július elejéig repülnek.

A vizsgálat eredményeként kiderült, hogy a térségben élő populáció magas egyedszámú, és országos szinten is jelentősnek minősül

– fogalmaztak a posztban.

A sápadt szemeslepke fokozottan védett, természetvédelmi értéke 100 ezer forint. Közösségi jelentőségű lepkefaj, az Élőhelyvédelmi Irányelv IV. mellékletében szerepel.

Neked ajánljuk
A halak is szociális lények – ezt nem árt észben tartanunk, amikor ész nélkül halásszuk őket Egyre több állat- és növényfaj húzódhat Európa felé az évszázad közepére A bányászat tovább fokozza az Amazonas-medencére nehezedő nyomást „Lábnyom” – Részvételi társasjáték fiataloknak Fontos változások a kozmetikumok körül
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam