2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több új rovarfaj érkezhet Magyarországra

Az éghajlat változásával egyre több déli rovarfaj jelenik meg Magyarországon is. Ezek ugyanakkor a mezőgazdasági károktól eltekintve az emberre nem veszélyesek – hívta fel a figyelmet a Magyar Rovartani Társaság elnöke az InfoRádióban.

Víg Károly elmondta, hogy teljesen természetes folyamat az élővilág fejlődése során, hogy a változó éghajlati viszonyokra az egyes élőlények populációi is reagálnak, és megfelelő életfeltételeket biztosító területek felé vándorolnak, ezzel az elterjedési területük változik. Jelen esetben a mediterrán területekről északra húzódnak – írja az Infostart.

A zöld vándorpoloska (Nezara viridula) az ázsiai márványospoloskánál egy évtizeddel korábban, a kétezres évek elején jelent meg Magyarországon Fotó: Zsigó György

A Magyar Rovartani Társaság elnöke szerint nagyon nehéz megmondani, hogy mi minden érkezhet még, ugyanis egy-egy keményebb tél is képes végezni számos olyan déli fajnak az áttelelő populációjával, amelyek adott esetben két-három évig zavartalanul szaporodtak Magyarországon.

Az azonban várható, hogy a felmelegedéssel és az esetleges száradással számos délről és keletről érkező faj fog megtelepedni hazánkban, amiben az adott faj szétterjedési képessége is közrejátszhat. Az elnök végezetül hozzátette, sajnos mezőgazdasági kártevőkre is számítani lehet, amelyek az emberre semmilyen veszélyt nem jelentenek.

Neked ajánljuk
Az idős tölgyfák fotoszintézisük fokozásával reagálnak a növekvő szén-dioxidra A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika)
Tovább a forrásra: agroinform.hu
Vissza
Hírfolyam