2020. november 25., Katalin
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hódmezővásárhelyen is költ a ritka havasi sarlósfecske

Az elmúlt években hazánkban alig láttak havasi sarlósfecskét. Idén azonban kiszemeltek maguknak egy hódmezővásárhelyi tízemeletes társasházat a sarlósfecskepárok, legalább nyolc madár fészkel a helyen. Először július 22-én figyelték meg a fecskéket helyi madarászok, a fiókáikat etették.

1996 és 2019 között 14 alkalommal került elő, esetenként egy vagy két átrepülő példány – írja a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. Idén májusban azonban már egy debreceni gabonatároló silónál is költésbe kezdtek a havasi sarlósfecskék.

A faj egyébként a sziklás partfalakat és az épületeket kedveli, telepesen fészkel. Elsősorban a mediterrán térségben, a Földközi-tenger környékén és Kis-Ázsiában lehet vele találkozni. Sokszor magashegységekben fordul elő, így az Alpokban, a Kárpátokban és az Erdélyi-szigethegységben. 

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Kézben nevelt fiókák szabadon engedésével mentenék meg a pápaszemespingvin-populációt Dél-Afrikában A klímaváltozás és a növekvő élelmiszerigény miatt akár negyedével is csökkenhet a fajok élőhelye 2100-ra A csőr című képéért magyar fotóst is díjaztak a természetfotózás Oscarján 20 nagy olaj- és gázcég kapcsolatban van a légkörbe jutó szén-dioxid több mint egyharmadával Számukra biztosan nem színjáték a fenntarthatóság
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam