2021. július 29., Flóra, Márta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hódmezővásárhelyen is költ a ritka havasi sarlósfecske

Az elmúlt években hazánkban alig láttak havasi sarlósfecskét. Idén azonban kiszemeltek maguknak egy hódmezővásárhelyi tízemeletes társasházat a sarlósfecskepárok, legalább nyolc madár fészkel a helyen. Először július 22-én figyelték meg a fecskéket helyi madarászok, a fiókáikat etették.

1996 és 2019 között 14 alkalommal került elő, esetenként egy vagy két átrepülő példány – írja a Körös–Maros Nemzeti Park Igazgatóság a weboldalán. Idén májusban azonban már egy debreceni gabonatároló silónál is költésbe kezdtek a havasi sarlósfecskék.

A faj egyébként a sziklás partfalakat és az épületeket kedveli, telepesen fészkel. Elsősorban a mediterrán térségben, a Földközi-tenger környékén és Kis-Ázsiában lehet vele találkozni. Sokszor magashegységekben fordul elő, így az Alpokban, a Kárpátokban és az Erdélyi-szigethegységben. 

Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Kiugró növekedés az üstökösgémek költésében Már a sirálytojásokban is kimutathatók a műanyag nyomai A kanadai hőhullámok ismét bebizonyították, hogy egyre gyorsuló felmelegedéssel kell számolnunk Kirívó a szárazság: szörnyű homokvihar falta fel az ősi kínai várost a Góbi sivatag szélén Biztonságban a Balatonon: a Balatoni Vízirendészeti Rendőrkapitányság tanácsai
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam