2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egyre több itthon a medve és a farkas?

Csak akkor lehetünk biztonságban az erdőben, ha betartjuk a szabályokat. Az pedig, hogy több a nagyragadozónk, hosszabb távon minden érdekcsoportnak jó – állítja Patkó László vadbiológus, a WWF Magyarország programvezetője, aki egyszerre vadász és természetvédő.

„A Bükkben él talán két, a Zemplénben és az Aggteleki-karszt területén szintén két-három farkasfalka. Egy falka jellemzően négy–tíz egyedből áll. Kameracsapdás megfigyelések alapján úgy tippelhető, hogy húsz és hatvan között van a számuk összesen. Fontos hangsúlyozni, hogy ez egy tipp, mondjuk az enyém. Nincsen bejáratott, egységes, az Északi-középhegységre kiterjedő monitoringrendszer Magyarországon. Tavasszal születnek meg a kölykök, július–szeptember környékén már fiatal vadászként csatlakoznak a falkához, aztán egy-másfél év múlva leválhatnak a falkáról, és mennek saját területet keresni. Akár ezer kilométert is megtehetnek, míg megtalálják a területüket vagy párjukat, és új falkát alapítanak”

– válaszolta Patkó László a 24.hu azon kérdésére, hogy mennyi farkas élhet napjainkban szabadon Magyarországon. 

Az interjúban szó esik még arról is, hogy mennyi az esélye, hogy medvével találkozzunk a hazai erdőkben, miért tesz jót a biológiai sokféleségnek és a növényzet megújulásának a nagyragadozó jelenléte, jelentenek-e, s ha igen, milyen veszélyeket a túrázókra, és mit kell tudnunk róluk ahhoz, hogy biztonságosan együtt tudjunk élni velük. 

Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Nemhogy nem félnek tőlük, nevet is adtak az erdőben élő medvéknek Nemhogy nem félnek tőlük, nevet is adtak az erdőben élő medvéknek Az utolsó állatokat is kimentették a bezárt thaiföldi állatkertből (videóval) Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam