2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megduplázódott a költő hamvas rétihéják száma a Kis-Sárréten

A fokozottan védett madárfaj régebben csak időnként jelent meg a térségben, az utóbbi években azonban egy-két pár rendszeresen fészkelt a Kis-Sárréten. Idén négy pár költését regisztrálták, a teljes hazai költőállomány pedig 60 párra rúg. 

Egy pár Mezőgyán mellett, közvetlenül az országhatárnál rakott fészket egy zsombékos, sásos területen. Kirepült fiatalokat nem sikerült megfigyelni, valószínűleg a költés meghiúsult. A másik költőhely Vésztő-Mágor határában, egy nádas-sásos növénytársulásban volt, ahol három pár költött egymáshoz közel, laza kolóniában. Mindhárom pár sikeresen nevelt fiókákat.

A pontos számot a fészkek közelsége miatt nehéz volt meghatározni, de páronként minimum két-két fióka biztosan kirepült. 

A hamvas rétihéja a földön épít fészket, és 3-6 tojást rak, melyekből 30 nap múlva kelnek ki a fiókák, és ugyanennyi idő múlva történik a kirepülésük is. Tápláléka elsősorban kisemlősökből (egerek, mezei pockok), madárfiókákból, gyíkokból és nagyobb testű rovarokból áll. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Mit keresnek keselyűk az Alföldön? Országos madárfotó-pályázat a tatai Vadlúd Sokadalom alkalmából ENSZ-közgyűlés: Brazília kikéri magának, Kína elkötelezett a klímavédelem mellett Elindult az illegális hulladék felszámolására indított program kistelepülési szakasza Kettő az egyben: itt az autó-bicikli
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam