2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megduplázódott a költő hamvas rétihéják száma a Kis-Sárréten

A fokozottan védett madárfaj régebben csak időnként jelent meg a térségben, az utóbbi években azonban egy-két pár rendszeresen fészkelt a Kis-Sárréten. Idén négy pár költését regisztrálták, a teljes hazai költőállomány pedig 60 párra rúg. 

Egy pár Mezőgyán mellett, közvetlenül az országhatárnál rakott fészket egy zsombékos, sásos területen. Kirepült fiatalokat nem sikerült megfigyelni, valószínűleg a költés meghiúsult. A másik költőhely Vésztő-Mágor határában, egy nádas-sásos növénytársulásban volt, ahol három pár költött egymáshoz közel, laza kolóniában. Mindhárom pár sikeresen nevelt fiókákat.

A pontos számot a fészkek közelsége miatt nehéz volt meghatározni, de páronként minimum két-két fióka biztosan kirepült. 

A hamvas rétihéja a földön épít fészket, és 3-6 tojást rak, melyekből 30 nap múlva kelnek ki a fiókák, és ugyanennyi idő múlva történik a kirepülésük is. Tápláléka elsősorban kisemlősökből (egerek, mezei pockok), madárfiókákból, gyíkokból és nagyobb testű rovarokból áll. Magyarországon fokozottan védett faj, természetvédelmi értéke 500 000 Ft.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Hosszabb ásítás, nagyobb agy Ötszáznál is több madár pusztult el áramütés következtében 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház Nagyobb klímaügyi kötelezettségvállalást várna a G7 országaitól az ENSZ
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam