2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyílik hazánk egyik legkisebb orchideája

Közel 10 éve, hogy a Budai-hegységben, Telki határában, a magyar flórában új fajként előkerült a trencséni nőszőfű (Epipactis pseudopurpurata) néven leírt, kis termetű erdei orchidea, írja honlapján a Duna–Ipoly Nemzeti Park.

Mint fogalmaznak, magyar elnevezését a szakmai körökben meghirdetett szavazás nyomán kapta, amely felvidéki lelőhelyére és elterjedésére utal. Mivel a hajdani Trencsén vármegye az Északnyugati-Kárpátok területén húzódik, így meglepetés volt az attól távoli, budai megjelenése. Azóta a Gödöllői-dombság területén is megtalálták két kis állományát.

Fotó: Fodor Zsófia/DNPI

Apró, törékeny hajtásai július első felében jelennek meg a völgytalpi gyertyános-tölgyesekben, majd a hónap utolsó hetében, augusztus elején virágoznak. Csapadékosabb, hűvösebb időjárás esetén a virágzás eltolódhat augusztus közepéig is. Száraz, meleg, aszályos időszakban – több más, ritka erdei nőszőfűfajhoz hasonlóan – a növény „besül”, virágai beszáradnak, lepotyognak, ilyenkor már szinte felismerhetetlenné válnak. Ez a jelenség jelentősen megnehezíti, ellehetetleníti a kutatók dolgát, új fajok felfedezését – magyarázzák a cikkben.

A trencséni nőszőfű virágai az önbeporzáshoz módosultak, a rovarbeporzású fajokéhoz képest egyszerűbbek, kevésbé feltűnőek. Ha rálelünk, olyan telefonnal vagy fényképezőgéppel kell rendelkeznünk, amely 5 centiméter távolságon belül is képes fókuszálni. Kérnek mindenkit, hogy a felfedezésekről értesítsék az igazgatóságot.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet Apró levelekből sarjadzó művészi álmok Románia tovább küzd az illegális szemétimport ellen Uniós oltalmat kapott két balatoni hal
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam