2020. november 26., Virág
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Nyílik hazánk egyik legkisebb orchideája

Közel 10 éve, hogy a Budai-hegységben, Telki határában, a magyar flórában új fajként előkerült a trencséni nőszőfű (Epipactis pseudopurpurata) néven leírt, kis termetű erdei orchidea, írja honlapján a Duna–Ipoly Nemzeti Park.

Mint fogalmaznak, magyar elnevezését a szakmai körökben meghirdetett szavazás nyomán kapta, amely felvidéki lelőhelyére és elterjedésére utal. Mivel a hajdani Trencsén vármegye az Északnyugati-Kárpátok területén húzódik, így meglepetés volt az attól távoli, budai megjelenése. Azóta a Gödöllői-dombság területén is megtalálták két kis állományát.

Fotó: Fodor Zsófia/DNPI

Apró, törékeny hajtásai július első felében jelennek meg a völgytalpi gyertyános-tölgyesekben, majd a hónap utolsó hetében, augusztus elején virágoznak. Csapadékosabb, hűvösebb időjárás esetén a virágzás eltolódhat augusztus közepéig is. Száraz, meleg, aszályos időszakban – több más, ritka erdei nőszőfűfajhoz hasonlóan – a növény „besül”, virágai beszáradnak, lepotyognak, ilyenkor már szinte felismerhetetlenné válnak. Ez a jelenség jelentősen megnehezíti, ellehetetleníti a kutatók dolgát, új fajok felfedezését – magyarázzák a cikkben.

A trencséni nőszőfű virágai az önbeporzáshoz módosultak, a rovarbeporzású fajokéhoz képest egyszerűbbek, kevésbé feltűnőek. Ha rálelünk, olyan telefonnal vagy fényképezőgéppel kell rendelkeznünk, amely 5 centiméter távolságon belül is képes fókuszálni. Kérnek mindenkit, hogy a felfedezésekről értesítsék az igazgatóságot.

Neked ajánljuk
A klímaváltozás hozott vissza egy növényt Nagy-Britanniába Egy különleges békafaj elé is megugorhatatlan akadályt állíthat az emberi beavatkozás A bankszektor rengeteg természetpusztító projektet támogat A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam