2020. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős mértékben csökkent az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában

A szigorúbb intézkedéseknek, ítéleteknek és büntetéseknek köszönhetően jelentősen, 63 százalékkal esett vissza az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában.

Romeo Muyanda, a namíbiai környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint eddig mindössze 17 eset történt 2020-ban, míg 2019-ben összesen 46 incidens vált ismertté. A kisebb mértékű, elefántok elleni orvvadászat is visszaesett, idén csupán két esetet jelentettek, szemben a 2019-ben történt tizenhárommal.

Namíbia a Dél-afrikai Köztársaság után a világ második legnagyobb szélesszájúorrszarvú-populációjának (Ceratotherium simum) szolgál otthonul. A dél-afrikai országban él a világ megmaradt keskenyszájú orrszarvúinak (Diceros bicornis) egyharmada. A rinocéroszok orvvadászata évtizedek óta jelent problémát Afrika déli részén, különösen a szomszédos Dél-afrikai Köztársaságban és Botswanában.

Fotó: Shutterstock

Számos orvvadászat-ellenes intézkedés született, például levágták az állatok tülkeit, és szigorúbb rendszabályokat hoztak.

Namíbiában az orvvadászatért kapható pénzbüntetés 200 ezerről 25 millió namíbiai dollárra (3,3 millió forintról 422,5 millió forintra), a börtönbüntetés 20 évről 25 évre emelkedett.

Az orrszarvúkat tülkükért vadásszák, főleg Ázsiában ugyanis a hagyományos orvoslásban használják, és státuszszimbólumként tartják számon.

Muyanda elmondta, hogy főként a fokozott földi és légi ellenőrzéseknek, a lakosság együttműködésének és az elítélt orvvadászok esetében hozott szigorúbb büntetéseknek köszönhető a csökkenés.

„Szintén tényező a bűnüldöző szervekkel, például a namíbiai rendőrséggel, a namíbiai védelmi erőkkel és a namíbiai központi hírszerzéssel való remek együttműködés” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint a koronavírus-járvány miatt márciusban bevezetett nemzetközi utazási tilalom nem játszott jelentős szerepet az orvvadászat mértékének csökkenésében.

Neked ajánljuk
Kiugróan sok gorilla született egy ugandai nemzeti parkban Kihaltnak hitt békafajt fedeztek fel ismét Brazíliában Korrekordot döntött a budapesti állatkert mhorr-gazellája Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen ENSZ-közgyűlés: összefogást sürget a világ összes országa
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam