2020. november 29., Taksony
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Jelentős mértékben csökkent az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában

A szigorúbb intézkedéseknek, ítéleteknek és büntetéseknek köszönhetően jelentősen, 63 százalékkal esett vissza az orrszarvúk orvvadászata Namíbiában.

Romeo Muyanda, a namíbiai környezetvédelmi minisztérium szóvivője szerint eddig mindössze 17 eset történt 2020-ban, míg 2019-ben összesen 46 incidens vált ismertté. A kisebb mértékű, elefántok elleni orvvadászat is visszaesett, idén csupán két esetet jelentettek, szemben a 2019-ben történt tizenhárommal.

Namíbia a Dél-afrikai Köztársaság után a világ második legnagyobb szélesszájúorrszarvú-populációjának (Ceratotherium simum) szolgál otthonul. A dél-afrikai országban él a világ megmaradt keskenyszájú orrszarvúinak (Diceros bicornis) egyharmada. A rinocéroszok orvvadászata évtizedek óta jelent problémát Afrika déli részén, különösen a szomszédos Dél-afrikai Köztársaságban és Botswanában.

Fotó: Shutterstock

Számos orvvadászat-ellenes intézkedés született, például levágták az állatok tülkeit, és szigorúbb rendszabályokat hoztak.

Namíbiában az orvvadászatért kapható pénzbüntetés 200 ezerről 25 millió namíbiai dollárra (3,3 millió forintról 422,5 millió forintra), a börtönbüntetés 20 évről 25 évre emelkedett.

Az orrszarvúkat tülkükért vadásszák, főleg Ázsiában ugyanis a hagyományos orvoslásban használják, és státuszszimbólumként tartják számon.

Muyanda elmondta, hogy főként a fokozott földi és légi ellenőrzéseknek, a lakosság együttműködésének és az elítélt orvvadászok esetében hozott szigorúbb büntetéseknek köszönhető a csökkenés.

„Szintén tényező a bűnüldöző szervekkel, például a namíbiai rendőrséggel, a namíbiai védelmi erőkkel és a namíbiai központi hírszerzéssel való remek együttműködés” – fogalmazott a szóvivő, aki szerint a koronavírus-járvány miatt márciusban bevezetett nemzetközi utazási tilalom nem játszott jelentős szerepet az orvvadászat mértékének csökkenésében.

Neked ajánljuk
Fellendült a jaguárok Dél-Amerikából Kínába irányuló csempészete Ritka kiviket engedtek szabadon Új-Zélandnál Apró baglyot mentettek ki a New York-i Rockefeller Center karácsonyfájának ágai közül Együtt lépnek az óriáscégek Különleges hidrogéngyárral rukkoltak elő a kutatók
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam