2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így néz ki alulnézetből a Sinabung vulkán hétvégi kitörése (videóval)

Ismét kitört a Sinabung vulkán Indonéziában hétfőn. A belőle felszálló füstoszlop több mint ötezer, egyes források szerint 7500 méter magas, a tűzhányó 20 kilométeres körzetében több falura vastag hamuréteg szállt.

Az Észak-Szumátra tartományban lévő vulkán több mint egy év inaktivitás után szombaton lépett újra működésbe. Emberéletben egyelőre nem esett kár a hatóságok tájékoztatása szerint, és sérültekről sem tudnak.

A helyieket és a turistákat arra kérték, ne menjenek a tűzhányóhoz öt kilométernél közelebb, és a lávaömlés veszélye miatt éberségre intették őket.

Férfi nézi a füstöt eregető Sinabung tűzhányót a Szumátra északi részén levő Tiga Pancur faluban 2019. június 9-én. A Sinabung Indonézia csaknem 130 aktív vulkánjának egyike, amely 400 év után 2010-ben lépett újra működésbe. 2014-ben tizenhét, 2016-ban kilenc ember esett áldozatul a vulkán kitörésének
Fotó: MTI/EPA/Sarianto Sembiring

A Sinabung négy évszázadon át szunnyadt, mielőtt 2010-ben újra kitört, két ember halálát okozva. Egy másik, 2014-es kitörésében 16-an vesztették életüket, 2016-ban pedig heten. Az elmúlt években több mint 30 ezren kényszerültek a környékén fekvő otthonuk elhagyására.

A vulkán egyike a 120 aktív tűzhányónak Indonéziában, amely a csendes-óceáni tűzgyűrűn fekszik. Ennek mentén különösen sok vulkán helyezkedik el, és gyakoriak a földrengések.

Neked ajánljuk
Csökkenti a földi szén-dioxid-kibocsátását az easyJet A kormány elfogadta a Nemzeti víziközmű-közszolgáltatási stratégiát Szigorodnak az állatvédelmi szabályok Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb Katie Patrick: Hogyan mentsük meg a világot
Tovább a forrásra: infostart.hu
Vissza
Hírfolyam