2020. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hatalmas előrelépés várható a Föld éghajlatának felderítésében

A földi éghajlat és környezet elmúlt 150 ezer évének rekonstrukcióját segítő hatalmas üledékmagmintát nyertek ki kínai kutatók az északnyugat-kínai Csinghaj-tibeti-fennsíkon.

A Kínai Tudományos Akadémia (CAS) Tibeti-fennsík Kutatóintézete által vezetett expedíció szakemberei egy 144,79 méter hosszú üledékmagot nyertek ki 153,44 méteres mélységben a Namtso tóban – olvasható a delmagyar.hu honlapján.

Az ország történetében ez az eddigi leghosszabb üledékmagminta, amelyet sikerült begyűjteni a fennsíkon.

A kutatócsoportot vezető Vang Csünpo szerint a hétfői volt az első alkalom az országban, hogy 150 méteres mélységben sikerült fúrást végezni egy tóban.

Az üledékmagok révén a kutatók megismerhetik a Föld éghajlatában megfigyelhető hosszú távú körforgásokat.

A Namtso tó Fotó: Shutterstock

A munkálatokat eredetileg 2019 júliusában kezdték meg, ám a zord időjárási viszonyok és technikai problémák miatt fel kellett függeszteni a fúrást, amelyet idén júliusban tudtak csak folytatni.

A 4730 méter magasan fekvő Namtso tó népszerű turistacélpont és az expedíció elsődleges vizsgálati területe.

Az üledékmagminták mellett a kutatók nagy mennyiségű, megfigyelésen alapuló adatot is begyűjtöttek, továbbá tanulmányozták a fennsík vizeit és válaszmechanizmusukat a globális klímaváltozásra.

Neked ajánljuk
A vándorló fajok „gyorsan élnek és fiatalon halnak” A klímaváltozás száműzi egykori élőhelyéről a bókoló kankalint Újabb tanulmány mutat rá a katasztrófák és a klímaváltozás kapcsolatára Az EU üvegházhatásúgáz-kibocsátása az elmúlt három évtizedben mért legalacsonyabb szintre csökkent 2019-ben A Hyundai leállítja a benzines és dízeles modelljei forgalmazását Norvégiában
Tovább a forrásra: delmagyar.hu
Vissza
Hírfolyam