2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A kacsacsőrű emlős veszélyeztetett állattá nyilvánítását sürgetik ausztrál tudósok

Veszélyeztetett fajjá akarják nyilváníttatni a kacsacsőrű emlőst ausztrál tudósok Victoria államban, mivel a kutatások szerint a tojásrakó emlős populációja jelentősen csökkent élőhelyének szűkülése és az éghajlat felmelegedése miatt.

Josgua Griffiths ökológus, aki megvizsgálta a tudósok által benyújtott javaslatot alátámasztó adatokat, kiemelte, hogy az elmúlt 20-30 évben az államban mintegy 30 százalékkal csökkent a kacsacsőrű emlős populációja.

A mezőgazdasági termelés, a bányászat és az erdőgazdálkodás nagy területeket foglalt el az állat élőhelyéből az elmúlt évtizedekben, és a tavaly nyáron pusztító bozóttüzek tovább rontották helyzetét – fűzte hozzá a tudós.

Fotó: Shutterstock

A veszélyeztetett státuszt Victoria államban azok a vadon élő állatok kapják meg, amelyeknél középtávon magas a kihalás kockázata. A veszélyeztetett listára kerülő állatfajok számára a kormány több forrást tud mozgósítani élőhelyük védelmében.

Ausztráliában minden állam külön vezeti a veszélyeztetett fajok listáját. Dél-Ausztráliában a kacsacsőrű emlős már a veszélyeztetett fajok között szerepel.

A különleges testfelépítésű, részben vízi életmódot folytató emlős főleg Ausztrália keleti partvidékén él, a Queenslandtól Tasmániáig terjedő régióban.

Neked ajánljuk
Globális térkép készült arról, merre élnek a veszélyeztetett gerincesek Utánajárnak a delfinek rekordszámú leölésének (videóval) Szokatlanul sok delfint öltek meg a Feröer-szigeteken a napokban A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Egy estére akár biokutatók is lehetünk
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam