2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Főként fajtársaikkal szemben agresszívak a hattyúk

Egy átfogó kutatás szerint három hattyúfaj – a bütykös, az énekes és a kis hattyú – viselkedik legtöbbször agresszíven más hattyúkkal szemben. A tudósok azt vizsgálták, a hattyúk viselkedése miképp befolyásolja más vízimadarakét a tél folyamán.

Sokkal hajlamosabbak agresszióra a hattyúk a fajtársaikkal, mint más madarakkal szemben – állapította meg egy brit kutatás.

Az Exeteri Egyetem és a Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) természetvédelmi szervezet Gloucestershire, valamint Dumfries és Galloway megyékben végzett kutatásokat.

Megállapították, hogy három hattyúfaj – a bütykös, az énekes és a kis hattyú – viselkedett leggyakrabban agresszíven más hattyúkkal szemben. A WWT szerint ez ökológiai szempontból logikus, hiszen a táplálékforrásért harcolnak.

Fotó: Shutterstock

A tudósok azt akarták jobban megérteni, milyen hatással van a hattyúk viselkedése más vízimadarakra a tél folyamán.

Kevin Wood, a WWT munkatársa szerint beigazolódott az a feltételezésük, mely szerint a hattyúk gyakrabban támadnak más hattyúkra, mint a kisebb madarakra, például kacsákra vagy libákra. Arra jutottak, hogy szinte az összes vízimadárfaj saját fajával szemben mutatja a legtöbb agressziót.

A kutatás során az érintett területeket kamerákkal figyelték meg, ez volt az első ilyen vizsgálat, mely teljes mértékben távolról gyűjtött adatokon alapult.

Neked ajánljuk
Kiszámolták: több mint 50 milliárd madár él a Földön Az ember elől menekült a hegyekbe a kea? (videóval) Egy magyar kajakos pár sasokat mentett ki a Duna romániai szakaszán (videókkal) Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam