2022. május 28., Csanád, Emil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Főként fajtársaikkal szemben agresszívak a hattyúk

Egy átfogó kutatás szerint három hattyúfaj – a bütykös, az énekes és a kis hattyú – viselkedik legtöbbször agresszíven más hattyúkkal szemben. A tudósok azt vizsgálták, a hattyúk viselkedése miképp befolyásolja más vízimadarakét a tél folyamán.

Sokkal hajlamosabbak agresszióra a hattyúk a fajtársaikkal, mint más madarakkal szemben – állapította meg egy brit kutatás.

Az Exeteri Egyetem és a Wildfowl and Wetlands Trust (WWT) természetvédelmi szervezet Gloucestershire, valamint Dumfries és Galloway megyékben végzett kutatásokat.

Megállapították, hogy három hattyúfaj – a bütykös, az énekes és a kis hattyú – viselkedett leggyakrabban agresszíven más hattyúkkal szemben. A WWT szerint ez ökológiai szempontból logikus, hiszen a táplálékforrásért harcolnak.

Fotó: Shutterstock

A tudósok azt akarták jobban megérteni, milyen hatással van a hattyúk viselkedése más vízimadarakra a tél folyamán.

Kevin Wood, a WWT munkatársa szerint beigazolódott az a feltételezésük, mely szerint a hattyúk gyakrabban támadnak más hattyúkra, mint a kisebb madarakra, például kacsákra vagy libákra. Arra jutottak, hogy szinte az összes vízimadárfaj saját fajával szemben mutatja a legtöbb agressziót.

A kutatás során az érintett területeket kamerákkal figyelték meg, ez volt az első ilyen vizsgálat, mely teljes mértékben távolról gyűjtött adatokon alapult.

Neked ajánljuk
26 év után újra láttak itthon halvány sarlósfecskét Egy madárfajt védve a macskák elzárását rendelték el egy német városban Egy app segítségével figyelmeztetnék az ausztrálokat: rengeteg állatfaj pusztul ki a kontinensen Spanyolország korlátozza a légkondicionálást a középületekben Veszélyes invazív növény terjed az országban, a házakat is szétrepeszti
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam