2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Móric lett a két hete született orangután neve

A nevet augusztus 19-én, az orangutánok világnapján jelentette be a Fővárosi Állat- és Növénykert. Öt nap alatt több mint 16 ezren szavaztak az intézmény honlapján az augusztus 5-én született orangután nevére. A voksoláson három név, a Huba, a Móric és az indonéz eredetű Wulan közül lehetett választani.

Végül a Móric lett a befutó, így a kéthetes kölyköt ezen a néven jegyzik be a nemzetközi orangutántörzskönyvbe.

A kis Móricot némi szerencsével már a látogatók is megnézhetik. Lia, az anyaállat szinte a teljes nyitvatartási időben látható, de mivel a kicsi szorosan hozzá bújik, Móricot attól függően lehet látni, hogy anyja merre jár, és milyen testhelyzetet vesz fel.

Móric, a kis orangután Fotó: Fővárosi Állat- és Növénykert

Augusztus 19-én a nemzetközi orangutánnapot (International Orangutan Day) ünneplik a világon a természetvédelem és a veszélyeztetett fajok megőrzése iránt elkötelezett emberek, közösségek, szervezetek és intézmények. Ezen a napon

felhívják a nyilvánosság figyelmét ezekre a különleges emberszabásúakra, valamint azokra a tényezőkre is, amelyek a fennmaradásukat fenyegetik.

A Fővárosi Állat- és Növénykertben az 1890-es évek óta foglalkoznak orangutánokkal, az elmúlt harminc évben számos alkalommal szaporítani is sikerült őket. Az állatkertben jelenleg látható hét szumátrai orangután közül négyen budapesti születésűek, de Európa más állatkertjeiben is élnek budapesti származású orangutánok.

A magyar főváros állatkertje részt vesz az Európai Állatkertek és Akváriumok Szövetsége (EAZA) által életre hívott tenyészprogramban, amely a súlyosan veszélyeztetett orangutánok természetvédelmi célú állatkerti szaporítását hangolja össze a világon – írta az állatkert.

Neked ajánljuk
Egyszerre két óriáspanda-ikerpár is született a kínai különleges pandabázison Az Év madara 2022: ezúttal a színek jegyében szavazhatunk Fotókon a sok pelyhes flamingóbébi a budapesti állatkertben A klímaváltozás rejti a legnagyobb kockázatot a bankok számára Gondban vannak az amerikai farmerek: ha öntöznek, kiszáradnak a tavak (videó)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam