2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hét Celsius-fokkal lehetett hidegebb a Föld az utolsó jégkorszakban, mint most

A jégkorszaki legalacsonyabb hőmérsékletet planktonfosszíliák és klímamodellek segítségével számolták ki amerikai kutatók, akik arra voltak kíváncsiak, hogy mennyire volt hideg a jégkorszak legfagyosabb időszakában. Akkor, amikor hatalmas jégtömegek borították Észak-Amerika, Dél-Amerika, Európa és Ázsia nagy részét.

A nagyjából 23-19 ezer évvel ezelőtt, az úgynevezett utolsó glaciális maximum idején a Föld átlagos hőmérséklete 7,8 Celsius-fok volt, 7 Celsius-fokkal hűvösebb, mint 2019-ben – közölték a tudósok.

Bizonyos régiók sokkal hűvösebbek voltak, mint a globális átlag. A sarkvidékek jóval hidegebbek lehettek, mint a trópusok, az Északi-sarkvidék hőmérséklete 14 fokkal volt alacsonyabb, mint a világátlag.

A Föld rekonstruált képe a legutóbbi jégkorszak glaciális maximumának idejéből Fotó: wikipedia.org

A szakértők számításaikat zooplanktonok (állati planktonok) apró kövületeinek kémiai vizsgálatára, valamint más típusú planktonok fennmaradt zsírszerkezetének elemzésére alapozták. Ezek a planktonok a vízhőmérséklet változásának hatására maguk is változnak.

Az így kapott információt aztán belehelyezték a klímamodell-szimulációkba, melyek segítségével kiszámították az átlagos globális hőmérsékletet.

„A múltbéli klímajellemzőkről szóló ismeretek informálnak egyedül arról, mi történik valójában, amikor a Föld nagy mértékben lehűl vagy felmelegszik. Így jobban meg tudjuk határozni, mire számíthatunk a jövőben”

– mondta Jessica Tierney, az Arizonai Egyetem paleoklimatológusa, a Nature című tudományos lapban megjelent tanulmány vezető szerzője.

A szárazföldi jégtakaró kiterjedése a legutóbbi glaciális tetőpontján, 20 ezer évvel ezelőtt (Ruddiman, 2001: 213. o. 10-04. ábra). Az állandó eljegesedés ekkor sem borította hazánk területét Fotó: met.hu

A legutóbbi jégkorszak alatt, mely mintegy 115-11 ezer évvel ezelőtt zajlott, a nagy emlősök – köztük a mamutok, a masztodonok, a gyapjas rinocéroszok – jól alkalmazkodtak a hidegebb éghajlathoz.

Az emberek a jégkorszak során léptek először Észak-Amerika területére azon a földhídon, mely egykor Szibériát és Alaszkát kötötte össze, mivel akkor a tengerszint jóval alacsonyabban volt, mint ma.

„Érdekes, hogy Alaszkát akkoriban nem borította teljesen jég. Volt egy jégmentes folyosó, melyen át az emberek átjuthattak a Bering-szoroson át Alaszkába. Közép-Alaszka tulajdonképpen nem volt olyan hideg, mint ma, így a jégkorszaki ember számára viszonylag jó területnek bizonyult a letelepedésre” – mondta Tierney.

Neked ajánljuk
Szén-dioxid az atmoszférában 1960–2020 között (infografika) Erdősítés robotdinoszauruszokkal? (videóval) Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó) Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam