2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ezrek tiltakoztak a tömeges delfinpusztulás miatt Mauritiuson

A sziget délkeleti partjainál több mint egy hónapja egy zátonyra futott, japán tulajdonú hajóból olaj ömlött a tengerbe. Eddig legalább negyven delfin tetemét találták meg a közelében.

Környezetvédők azt követelték, vizsgálják ki, hogy a delfinek az MV Vakasio nevű teherhajó szerencsétlensége és az azt követő olajömlés miatt múltak-e ki. Az egyik tüntető a kormányt elmondásra felszólító táblát vitt.

A kormány megígérte, mindegyik elpusztult tengeri emlőst felboncolják. Az olajömlés kivizsgálására bizottságot állítottak fel.

Egy delfin tetemét emelik ki az óceánból halászok Grand Sable közelében augusztus 28-án. A mauritiusi hatóságok több száz önkéntessel kiegészülve egy hét alatt ezer tonnányi olajat szívtak ki a tartályokból, 460 tonnányit pedig a vízből gyűjtöttek össze. Az ország miniszterelnöke nemzeti katasztrófának nyilvánította az esetet. Az olajszivárgás a szigetországot körülvevő páratlan korallzátonyt is fenyegeti Fotó: MTI/EPA/Laura Morosoli

Az állatorvosok eddig két delfintetemet vizsgáltak meg: az előzetes eredmények szerint sérülések nyomait találták csak rajtuk, olajnyomokat nem. A halászati minisztérium munkatársa, Jasvin Sok Appadu szerint a szerdán és csütörtökön partra vetett 25 delfin boncolási eredményei a napokban várhatók.

A Greenpeace által 2020. augusztus 26-án közreadott képen több mint tucatnyi delfin tetemét találták meg Mauritius partjainál
Fotó: MTI/AP/Greenpeace/Eshan Juman

A szombaton szintén demonstráló Eco-Sud helyi környezetvédő csoport közleményében azt kérte, hogy a boncolásokon nem kormányzati szervezetek is részt vehessenek, valamint a delfinpusztulás okairól kérjék független szakértők véleményét is.

Neked ajánljuk
Az éghajlat átalakulása a felelős a delfineket sújtó bőrbetegség megjelenéséért Zsugorodik az északi-tengeri disznódelfinek populációja A fogyasztók is szerepet játszanak az őserdők pusztulásában Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam