2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Megkezdődött az éves delfin- és bálnavadászat Japánban

A szeptembertől márciusig tartó vadászati szezon előkészítésekor intézkedéseket hoztak a várható tiltakozások ellen Taidzsiban, ahol a legtöbb delfint fogják ki az országban.

A helyi sajtó szerint a kisebb hajókat a hatóságok leállítják, a drónokat betiltották. A vadászat idején a rendőrség fokozott ellenőrzést végez.

Taidzsiban forgatták az Oscar-díjjal is jutalmazott Az öböl című filmet, amely megismertette a világgal a térségben zajló évenkénti öldöklést. Az állatvédők szerint a vadászat elleni állandó kritikának van hatása.

„Az elmúlt 18 évben a leölt delfinek és kis méretű bálnák száma 93 százalékkal csökkent” – mondta Sandra Altherr, a Pro Wildlife szakértője. Az állatvédő szervezet évek óta követeli a japán delfinvadászat betiltását, még akkor is, ha azóta más országokban, például Peruban, Nigériában, Brazíliában vagy Indiában ennél jóval több delfint vadásznak le.

A taidzsi vadászat azért is jövedelmező, mert fiatal állatokat is kifognak, melyeket delfináriumok vásárolnak meg. Miközben a megölt delfinek száma erősen visszaesett Japánban,

Taidzsiban egyre több delfint és kisebb bálnát fognak ki élve: 2011-ben csak 35 állatot, 2018-ban azonban már 241-et. Több ezer dollárért adják el őket elsősorban Kínába, Törökországba és Thaiföldre.

A fenti táblázat a 2019/2020-as taidzsi hajtóvadászat kvótáit mutatja, amely összesen 1749 állat megölését és befogását engedte meg kilenc fajból. A tavalyi évadhoz képest az idei kvótát 298 állattal csökkentették. A hajtások száma 130 nap volt, ebből 82 „kék öblös” nap volt, amikor nem fogtak és öltek meg delfineket, és 48 olyan „vörös öblös” nap, amikor a delfineket vagy elfogták, vagy megölték Fotó: dolphinproject.com

A fenti táblázat információit a Ceta Base gyűjtötte össze, a Dolphin Projecttől pedig rendszeresen olvashatók jelentések.

A vadászat során a halászok egy kis öbölbe terelik az állatokat úgy, hogy tengerbe helyezett fémrudakat kalapáccsal verve megbénítják a delfinek tájékozódási képességét. A legszebb példányokat kiválasztják a delfináriumok számára, a többit egy szomszédos öbölben lemészárolják.

A hivatalos kommunikáció szerint a delfinvadászat a taidzsi emberek számára nélkülözhetetlen a megélhetésük szempontjából. A legtöbb japán azonban alig eszik bálna- vagy delfinhúst. A kritikusok a hús ólommal és szerves klórvegyületekkel való súlyos terheltségére hívják fel a figyelmet.

A japán bálnavadászok három évtizednyi kényszerpihenő után tavaly nyáron ismét kifuthattak a vízre, hogy kereskedelmi célú bálnavadászatra induljanak.

Neked ajánljuk
Kétszer annyit betegek az angol bulldogok a túltenyésztés miatt Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam