2021. június 15., Jolán, Vid
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Veszélyes mennyiségű műanyagot esznek meg a frissen kikelt tengeri teknősök Floridában

Veszélyes mennyiségű műanyagdarabot mutattak ki a Floridai Egyetem kutatói, akik a Whitney Tengeri Biotudományi laboratóriumának szakembereivel együtt 42 nemrég kikelt álcserepesteknős tetemét vizsgálták meg. A fiatal állatok sikeresen eljutottak a fészekből a nyílt vízig, és elkezdtek táplálkozni, ám az erős szelek vagy a gyenge egészségi állapotuk miatt kisodródtak a partra.

Ez egy döntő életszakasz a fiatal teknősöknél: muszáj bőségesen enniük, hogy megerősödjenek a parttól több száz kilométerre lévő táplálékszerző helyekre való kimerítő úszás után. A megfelelő táplálkozás továbbá segít nekik, hogy elég nagyra nőjenek a ragadozók többségének elkerüléséhez.

A Florida északkeleti partjain begyűjtött 42 teknősből 39-ben (93 százalék) mutattak ki műanyagot a kutatók, gyakran megdöbbentően nagy mennyiségben. Többségében kemény, leggyakrabban fehér színű műanyagdarabokat találtak.

Egy 48 grammos teknősből 287 műanyagdarabot szedtek ki, míg egy mindössze 27 grammos társában 119 különálló műanyagdarabot találtak.

Az egyik tetem, és a benne talált műanyagdarabok Fotó: Gumbo Limbo Nature Center, CC BY-ND

Ebben a korai életszakaszban a teknősök az óceán felszínén élnek, ahol a lebegő hínárok biztosítanak menedéket számukra. A kis teknősök gerinctelenekkel, például állati planktonokkal táplálkoznak. A tanulmány szerint a teknősök tápláléknak nézik és megeszik a hínárrengetegben és annak közelében lebegő műanyagokat.

A kutatók egyelőre nem tudnak sokat arról, hogy a műanyagdarabok lenyelése mennyire széles körű probléma, és milyen egészségi következményekkel jár a sebezhető fiatal tengeri teknősök esetében.

Nagy mennyiségű műanyag lenyelése növeli az esélyét annak, hogy a lebomló nanorészecskék és a belőlük származó kemikáliák bekerülnek a teknősök véráramába, aminek nem tudni, milyen egészségi hatása van.

A lenyelt műanyagdarabok eltömíthetik a teknősök gyomrát, beleit, „elfoglalva” a helyet a valódi táplálékok elől, amelyekre szüksége van az állatoknak a túléléshez és a növekedéshez.

Az óceánokban lévő műanyagszemét elsődleges forrása a szárazföld, például a szeméttelepek és gyárak. Évente csaknem 11 millió tonna műanyag kerül az óceánokba, és az előrejelzések szerint 2040-re ez a mennyiség csaknem megháromszorozódik, elérve a 29 millió tonnát.

A műanyag évszázadokon át megmarad a természetben, még a sós tengervízben is. Az 1950-es évekből, a műanyagból készülő termékek tömeggyártásának kezdetéről származó anyagok még ma is ott vannak az óceánokban.

Neked ajánljuk
A rosszul végiggondolt klímavédelem káros lehet a faji sokszínűségre Elveszíthetik afrikai élőhelyüket az emberszabású majmok Steve Cutts: A fordulópont (animáció) Környezetbarát fóliával spórolnak meg több tonna műanyagot Ingyen táborozhatnak a mentősök gyerekei
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam