2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kihalás megakadályozása: sikerült megfejteni az ebihalak egy rejtélyét

A veszélyeztetett békafajok élőhelyeinek megóvására irányuló erőfeszítéseket jelentősen hátráltatja, hogy nehéz megkülönböztetni egymástól a különböző fajok ebihalait. Brit kutatóknak sikerült rájönniük, miként azonosíthatók az egyes békafajok ebihalai, ami jelentősen segíti a kétéltűek kihalásának megakadályozását.

A kutatóknak most sikerült jelentős előrelépést elérniük a Vietnam távoli erdőségeiben élő békáknál, amelyek a Megophrys nemzetségbe tartoznak.

„Ezek a békák a bolygó néhány legkizsákmányoltabb erdőségében élnek, ahol az élőhelyeik gyors ütemben fogynak és pusztulnak”

– mondta Benjamin Tapley, a Londoni Zoológiai Társaság (ZSL) hüllőkkel és kétéltűekkel foglalkozó munkatársa.

Fotó: Zoological Society of London/Benjamin Tapley

Ebihalakat gyakran látni a patakokban az év számos hónapjában, ám amint békává fejlődnek, eltűnnek az aljnövényzetben, ahol nehéz megtalálni őket. Tapley szerint ha sikerül azonosítani a békaporontyokat, az segíthet megállapítani az egyes fajok jelenlétét, és feltérképezni, hogy melyek lehetnek azok a fontos élőhelyek, amelyek védelemre szorulnak.

A kutatók földrajzi adatokat gyűjtöttek, fotókat készítettek és méréseket végeztek az ebihalakon, valamint összevetették azok DNS-ét felnőtt példányoktól vett mintákkal. A szakembereknek végül a Megophrys békanemzetség hat fajának ebihalait sikerült azonosítaniuk Vietnam hegyi erdőségeiben.

A Megophrys békanemzetség hat fajának egyike, a Megophrys Fansipanensis  Fotó: Zoological Society of London/Benjamin Tapley

Ezeknek az ebihalaknak szokatlan külsejük van, tölcsérszerű szájrésszel rendelkeznek, míg a felnőtt példányok szeme felett szarvra emlékeztető kinövés van, és barna bőrükön levélerezetszerű mintázat fut végig, ami segít nekik beleolvadni az aljnövényzetbe.

A kétéltűekre egyre növekvő fenyegetést jelent a természetes élőhelyeik elvesztése, a vadkereskedelem, a klímaváltozás és a halálos betegségek.

Neked ajánljuk
Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj Már biztos, hogy egy 1906 óta kihaltnak vélt óriásteknősre bukkantak Már a szárazföldön is szaporodik az erszényes ördög Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam