2021. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Induláshoz készen gyülekeznek a fekete gólyák

Napok óta gyülekeznek a fekete gólyák a Közép-tiszai Tájvédelmi Körzetben. A körzet holtágainak, vízállásainak apadó vízszintje, a Tisza menti halastavakon zajló lehalászási munkák táplálkozóhelyet biztosítanak a nagy út előtt álló csapatoknak.

A Közép-tiszai Tájvédelmi Körzet holtágainak, vízállásainak apadó vízszintje és a Tisza menti halastavakon megindult lehalászási munkák a vonuló fekete gólyák nagy csapatainak nyújtanak aktuálisan ideális táplálkozóhelyet. A szűkülő hullámtéri víztereken nagy tömegben található fehér busa és ezüstkárász fiatal egyedeit fogyasztó fekete gólyák így egyes vízállásokon hozzájárulnak a tájidegen, inváziós halfajok állományszabályozásához is – olvasható a Hortobágyi Nemzeti Park közösségi oldalán.

Fotó: Monoki Ákos, Természetvédelmi őrszolgálat

A fokozottan védett fekete gólyák csapatait az egyedi azonosításukat lehetővé tevő színes gyűrűk alapján elsősorban Litvániában, Észtországban, Lengyelországban, Csehországban és hazánkban jelölt madarak alkotják, de előfordulnak Németországban gyűrűzött egyedek is.

Fotó: Monoki Ákos, Természetvédelmi Őrszolgálat

A Természetvédelmi Őrszolgálat eddig 13 egyedet azonosított színes gyűrűje, egyet pedig fémgyűrű alapján. A csapatok létszáma igen változó, és a táplálkozóhelyek között nagy az átmozgás, kisebb, 12-18 példányos csapatai mellett 40-90 madár is összeverődhet. Az egyik legjobb táplálkozóhelyen 164 példányból állt az eddig számolt legnagyobb csapat.

Fotó: Monoki Ákos, Természetvédelmi őrszolgálat

A fekete gólyák vonulása a Közép-Tisza és a Nagykunság vidékén szeptember közepén éri el a csúcsát.

Az elmúlt években a legnagyobb csapatot több mint 250 példány alkotta a Telekhalmi-halastavakon – számolt be a vándormadarak készüléséről a Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság.

Neked ajánljuk
Hogyan nyel el egy fekete lyuk egy csillagot? (videó) Példaértékűnek szánt tengeri rezervátumot hoztak létre Elefántcsontpart partjainál Feketekatonalégy-tenyésztés a környezetbarát takarmányozásért Szegeden Rekordmértékben csökkent tavaly az üvegházhatású gázok kibocsátása az Egyesült Államokban Klímaadaptációs szakemberek képzésének elindítását tervezi a Miskolci Egyetem
Tovább a forrásra: okoroom.hu
Vissza
Hírfolyam