2020. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kiemelt természetvédelmi oltalmat kapott a jáki kardvirágos erdő

Kiemelt természetvédelmi területté nyilvánította a mintegy 70 hektáron elterülő jáki kardvirágos erdőt augusztusban az Agrárminisztérium. Az erdőben egészen kivételes, a természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészletek vannak.

A jáki kardvirágos erdőről nem olyan régóta tudunk: az Őrségi Nemzeti Park megalakulását követően, 2005-ben Mesterházy Attila botanikus és két kollégája a terület természeti értékeit kutatta, amikor felfedezte a jáki és a szentpéterfai erdőtömböt. Alaposan átnézték a környéket, és a gyertyános tölgyesben, kiritkult foltokon több növénytani ritkaságot is találtak – olvasható az Őrségi Nemzeti Park közleményében.

Hamarosan kiderült, hogy az erdőben a természeteshez közeli állapotban fennmaradt tájrészletek vannak.

Fotó: termeszetvedelem.hu/Havas Márta

A hely élőhelye védett fajoknak, pl. a réti kardvirág (Gladiolus imbricatus) és a (fokozottan védett) sápadt szemeslepke (Lopinga achine) országos léptékben is jelentős állományainak.

A „jáki kardvirágos erdő” védetté nyilvánításával kapcsolatban tavaly novemberre készítette elő az Őrségi Nemzeti Park Igazgatóság az országos jelentőségű védett természeti területté nyilvánítására vonatkozó javaslatát, valamint a kezelési tervének tervezetét.

Fotó: termeszetvedelem.hu/Havas Márta

Az oltalom alá helyezés célja, hogy az Alpokalján, illetve a Pinka-síkon mára kis régióra visszaszorult kékperjés-cseres-tölgyes erdők táji és természeti értékeit hosszú távon is megőrizzék.

A jáki kardvirágos erdő természetvédelmi kezelési terve is kész, ezt is kihirdették a védetté nyilvánítással egy időben.

Neked ajánljuk
Kampánnyal hívják fel a figyelmet az erdei életközösség fontosságára (videóval) Elkészült a világ 20 ezer méhfajának globális térképe Az őszi erdő nyugalma (videó) Önkéntes egyetemisták járvány idején Az Audi is eurómilliárdokat költ az elektromobilitásra
Tovább a forrásra: orseginemzetipark.hu
Vissza
Hírfolyam