2021. június 17., Alida, Laura
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Európában is ritka rovart találtak Nógrádban

Új és ritka, szarvasgombában szaporodó rovarfajt azonosítottak Nógrád megyében, a Kelet-Cserháton a Bükki Nemzeti Park szakemberei. Szerencsére élőhelye is a park kezelésében található, így megóvása is biztosított.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság nagy figyelmet fordít a védett és a Natura 2000 területek élővilágának feltárására. Ennek érdekében számos kutató kap megbízást felmérésekre, különösen a közösségi jelentőségű állatfajok előfordulásainak kimutatására – olvasható az igazgatóság honlapján.

Az utóbbi évtizedben a specialisták által végzett, célzott kutatások sok értékes adatot szolgáltattak a természetvédelmi kezelés szakmai megalapozásához, de nemegyszer a véletlennek köszönhetően gyarapodnak a szakemberek ismeretei. Így történt ez a közelmúltban a Nógrádi Tájegységben is.

A fényre érkezett nőstény Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

A nemzeti park tájegységvezetőjének, Harmos Krisztiánnak a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzettel határos Kozárdon lévő lakóháza külső világítása 2020. július 28-án, a kora esti órákban egy nőstény szarvas álganéjtúrót (Bolbelasmus unicornis) vonzott be.

„Miután ezt a közösségi jelentőségű bogárfajt a tájegységből még nem ismertük, azonnal fontossá vált, hogy kiderítsük, honnan érkezett ez a példány. A faj egyik legjobb ismerője Szénási Valentin, a Duna–Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság munkatársa, akitől gyors szóbeli segítséget kaptam, hogy milyen módszerrel, milyen élőhelyeken keressem a bogarat” – írja Harmos Krisztián.

Az elkövetkező napokban közvetlenül sötétedés után, elemlámpával járta be a környék jobb állapotú gyepjeit, és két helyszínen sikerrel járt. A lámpa fényében, a fű fölött alacsonyan repülő szarvas álganéjtúrókat nem nehéz észrevenni és meghatározni. Megtalálásukat inkább az nehezíti, hogy nagyon rövid ideig, 15-30 percig rajzanak, így esténként csak egy-egy szűkebb területet lehet átvizsgálni. Ez az Európa-szerte ritka bogárfaj föld alatti gombafajok (köztük szarvasgombák) egyedeire rakja petéit, akár fél métert is leásva a szag alapján megtalált termőtestekhez. Lárvái a gombában fejlődnek és bábozódnak, imágói áttelelnek, majd májustól augusztusig rajzanak.

Hím szarvas álganéjtúró
Fotó: Bükki Nemzeti Park Igazgatóság

Melegkedvelő sztyepp- és erdőssztyepp-fajként szárazabb gyepekben, nyílt erdőkben fordul elő. Most kimutatott kozárdi élőhelyei felhagyott szőlők helyén, szarmata mészkövön kialakult félszáraz irtásrétek. Ezek a gyepek a Kelet-cserháti Tájvédelmi Körzet területéhez tartoznak, egyikük (a Pohánka nevű dűlő) a Natura 2000 hálózat része is.

Szerencsés tény, hogy a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság vagyonkezelésében vannak, a rajtuk folyó természetvédelmi gyepkezelés pedig az erdőssztyepp jellegű vegetáció (gyep-, erdő-, és cserjés foltok mozaikjának) fenntartását szolgálja.

A Kozárdon található félszáraz irtásréteket eddig is a Nógrádi Tájegység kiemelkedő természeti értékei között tartották számon. A nemzeti park gyepkezeléseit többek között a termetes habszegfű, az erdélyi virágszöcske, a keleti rablópille, a hegyi törpeboglárka és a pannongyík élőhelyi igényeinek megfelelően végzik. Az új adatok fényében szakmai továbblépésnek tartják, hogy ezentúl a szarvas álganéjtúró ismert igényeit is figyelembe véve végezzék munkájukat.

Neked ajánljuk
Út mentén találtak rá egy új varangyfajra Peruban Atomrobbantások „mellékterméke”: meghatározható a cetcápák kora Máté Bence új kiállítása a természet iránti tiszteletre tanít Pár éven belül emberen is tesztelik az öregedést legyőző eljárást Rekordhőséget hozott a június az Egyesült Államokban
Tovább a forrásra: bnpi.hu
Vissza
Hírfolyam