2020. december 3., Ferenc, Olívia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Lélegzetelállító „égi attrakció” – Az egyik legritkábban megfigyelhető felhőtípus napnyugtakor (videóval)

Az amerikai Mike Olbinskinek három éve egy rendkívül látványos és ritka felhőtípust, az undulatus asperatus felbukkanását sikerült megörökítenie Észak-Dakotában, amelyet még különlegesebbé tett a naplemente gyönyörű színkavalkádja.

Az undulatus asperatus felhőfajtát 2017-ben ismerte el hivatalos rendszerezésében a Nemzetközi Felhőatlasz, amely a 19. század óta a felhők azonosításának első számú kézikönyve. Ezt a felhőtípust általában nem kísérik viharok, és viszonylag hamar szertefoszlik. A különös felhőről a szakértők még keveset tudnak. Keletkezését kétféle elmélettel magyarázzák. Az egyik szerint a zivatarfelhők alsó részét (üllőjét) alakítja ilyen formára a felszínről feláramló meleg levegő. A másik elmélet szerint pedig a magas hegy oldalán leérkező bukószél, a száraz és meleg főn játszik szerepet a kialakulásában.

Neked ajánljuk
Hároméves lett Arun, a budapesti állatkert kiselefántja (képgaléria) Jégvirágok ezrei nyíltak Oroszországban (képgaléria) A Mikulás is a helyben előállított élelmiszerek híve (videóval) A Vöröskereszt is közreműködik a koronavírus-szűrésekben Elképesztő sziklarajzokra bukkantak az amazóniai esőerdőben
Tovább a forrásra: erdekesvilag.hu
Vissza
Hírfolyam