2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elmúlás is lehet fenntarthatóbb

Hollandiában tartották a világ első olyan temetését, ahol a hagyományos fakoporsó helyett gombafonaltelepekből, azaz micéliumból készült koporsóban helyezték sírba az elhunytat.

Bob Hendrikx  26 éves holland biodizájner külön erre létrehozott startupjával, a Loop-pal már hosszabb ideje dolgozik gombakoporsók fejlesztésén. A befutó modellt Élő Selyemgubó (Living Cocoon) névre keresztelte, amelynek legfontosabb tulajdonsága, hogy a földbe helyezve sokkal gyorsabban lebomlik, sőt a rostok, amelyek a koporsót alkotják, tovább növelik a talaj tápanyagtartalmát – írta meg a The Guardian alapján a 444.hu.

A koporsók úgy készülnek, hogy a gombafonaltelepeket eleve koporsóformában növesztik, és ha ez kész, hagyják maguktól kiszáradni. A földbe helyezve a micélium rögtön újraéled, és megkezdi a bontó munkát.

Koporsó alapanyagaként használva hat hét alatt felszívódik a talajban, és maga is segíti a holttest lebomlását. 

Forrás: Bob Hendrikx/youtube.com
Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete A klímaváltozás növeli a súlyos aszályok gyakoriságát Európában Folytatódik a településfásítási program Egy estére akár biokutatók is lehetünk Méhek végeztek 63 veszélyeztetett pingvinnel Dél-Afrikában
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam