2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az elmúlás is lehet fenntarthatóbb

Hollandiában tartották a világ első olyan temetését, ahol a hagyományos fakoporsó helyett gombafonaltelepekből, azaz micéliumból készült koporsóban helyezték sírba az elhunytat.

Bob Hendrikx  26 éves holland biodizájner külön erre létrehozott startupjával, a Loop-pal már hosszabb ideje dolgozik gombakoporsók fejlesztésén. A befutó modellt Élő Selyemgubó (Living Cocoon) névre keresztelte, amelynek legfontosabb tulajdonsága, hogy a földbe helyezve sokkal gyorsabban lebomlik, sőt a rostok, amelyek a koporsót alkotják, tovább növelik a talaj tápanyagtartalmát – írta meg a The Guardian alapján a 444.hu.

A koporsók úgy készülnek, hogy a gombafonaltelepeket eleve koporsóformában növesztik, és ha ez kész, hagyják maguktól kiszáradni. A földbe helyezve a micélium rögtön újraéled, és megkezdi a bontó munkát.

Koporsó alapanyagaként használva hat hét alatt felszívódik a talajban, és maga is segíti a holttest lebomlását. 

Forrás: Bob Hendrikx/youtube.com
Neked ajánljuk
A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat Nagyobb klímaügyi kötelezettségvállalást várna a G7 országaitól az ENSZ Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház Rajzpályázat a barlangok világnapja alkalmából
Tovább a forrásra: 444.hu
Vissza
Hírfolyam