2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevesebb komp, több delfin Hongkongban

A kompközlekedés drasztikus csökkentésével párhuzamosan visszatértek a delfinek a Hongkong körüli vizekbe.

Lindsay Porter, a St. Andrews-i Egyetem tengerkutatója szerint a keleti púposdelfinként is ismert emlősök kezdenek visszatérni a Gyöngy folyó deltájának azon területeire, amelyeket korábban Hongkongot Makaóval összekötő kompok miatt jellemzően kerültek.

A térségben 30 százalékkal nőtt a delfinek száma március óta, amikor felfüggesztették a kompközlekedést,

ritka lehetőséget nyújtva a szakembereknek annak tanulmányozására, hogy a víz alatti zajok milyen hatással vannak az állatokra.

Porter és kollégái a vízbe lógatott mikrofonok és drónok segítségével figyelték meg a delfineket. Az eredmények alapján azt feltételezik, hogy a delfinek a vártnál jóval gyorsabban alkalmazkodtak a lecsendesedett környezethez, és a populáció valószínűleg regenerálódik az ilyen típusú stresszfaktorok kiiktatásakor.

Keleti púposdelfin Fotó: Wikimedia Commons / Takoradee

A hongkongi természetvédelmi erőfeszítések olyan tengeri parkok kialakítását tűzték ki célul, amelyek területén korlátozott a hajóközlekedés. Ezen térségek közül hármat gyakran látogatnak delfinek.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) hongkongi részlege és Porter szerint azonban ezek az intézkedések nem elegendőek, mivel a delfinekre továbbra is komoly fenyegetést jelent, hogy a kompok a védett területek közötti mozgásuk közben elütik őket, így a probléma egyelőre megoldatlan marad.

Neked ajánljuk
Bombadetektorokkal bukkantak új bálnapopulációra Háromezer év után újra szaporodik egy állatfaj az ausztrál vadonban (videóval) Elveszíthetik afrikai élőhelyüket az emberszabású majmok Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam