2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevesebb komp, több delfin Hongkongban

A kompközlekedés drasztikus csökkentésével párhuzamosan visszatértek a delfinek a Hongkong körüli vizekbe.

Lindsay Porter, a St. Andrews-i Egyetem tengerkutatója szerint a keleti púposdelfinként is ismert emlősök kezdenek visszatérni a Gyöngy folyó deltájának azon területeire, amelyeket korábban Hongkongot Makaóval összekötő kompok miatt jellemzően kerültek.

A térségben 30 százalékkal nőtt a delfinek száma március óta, amikor felfüggesztették a kompközlekedést,

ritka lehetőséget nyújtva a szakembereknek annak tanulmányozására, hogy a víz alatti zajok milyen hatással vannak az állatokra.

Porter és kollégái a vízbe lógatott mikrofonok és drónok segítségével figyelték meg a delfineket. Az eredmények alapján azt feltételezik, hogy a delfinek a vártnál jóval gyorsabban alkalmazkodtak a lecsendesedett környezethez, és a populáció valószínűleg regenerálódik az ilyen típusú stresszfaktorok kiiktatásakor.

Keleti púposdelfin Fotó: Wikimedia Commons / Takoradee

A hongkongi természetvédelmi erőfeszítések olyan tengeri parkok kialakítását tűzték ki célul, amelyek területén korlátozott a hajóközlekedés. Ezen térségek közül hármat gyakran látogatnak delfinek.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) hongkongi részlege és Porter szerint azonban ezek az intézkedések nem elegendőek, mivel a delfinekre továbbra is komoly fenyegetést jelent, hogy a kompok a védett területek közötti mozgásuk közben elütik őket, így a probléma egyelőre megoldatlan marad.

Neked ajánljuk
Óriási delfinmentés történt Ausztráliától délre (videókkal) Lassan csapatokba állnak a túzokok Dévaványa térségében (képgalériával) Trópusi vihar tombol Hongkongban Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam