2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevesebb komp, több delfin Hongkongban

A kompközlekedés drasztikus csökkentésével párhuzamosan visszatértek a delfinek a Hongkong körüli vizekbe.

Lindsay Porter, a St. Andrews-i Egyetem tengerkutatója szerint a keleti púposdelfinként is ismert emlősök kezdenek visszatérni a Gyöngy folyó deltájának azon területeire, amelyeket korábban Hongkongot Makaóval összekötő kompok miatt jellemzően kerültek.

A térségben 30 százalékkal nőtt a delfinek száma március óta, amikor felfüggesztették a kompközlekedést,

ritka lehetőséget nyújtva a szakembereknek annak tanulmányozására, hogy a víz alatti zajok milyen hatással vannak az állatokra.

Porter és kollégái a vízbe lógatott mikrofonok és drónok segítségével figyelték meg a delfineket. Az eredmények alapján azt feltételezik, hogy a delfinek a vártnál jóval gyorsabban alkalmazkodtak a lecsendesedett környezethez, és a populáció valószínűleg regenerálódik az ilyen típusú stresszfaktorok kiiktatásakor.

Keleti púposdelfin Fotó: Wikimedia Commons / Takoradee

A hongkongi természetvédelmi erőfeszítések olyan tengeri parkok kialakítását tűzték ki célul, amelyek területén korlátozott a hajóközlekedés. Ezen térségek közül hármat gyakran látogatnak delfinek.

A Természetvédelmi Világalap (WWF) hongkongi részlege és Porter szerint azonban ezek az intézkedések nem elegendőek, mivel a delfinekre továbbra is komoly fenyegetést jelent, hogy a kompok a védett területek közötti mozgásuk közben elütik őket, így a probléma egyelőre megoldatlan marad.

Neked ajánljuk
Szokatlanul sok delfint öltek meg a Feröer-szigeteken a napokban Utánajárnak a delfinek rekordszámú leölésének (videóval) Az óceán csodái – 2.rész: Vadász vagy áldozat (természetfilm-sorozat) Egy estére akár biokutatók is lehetünk Folytatódik a településfásítási program
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam