2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

45 éves a Kiskunsági Nemzeti Park

A Kiskunsági Nemzeti Park 1975-ben az ország második nemzeti parkjaként alakult meg a Duna-Tisza közén. Az alapításkor 6 nemzeti parki terület mára kilenc egységből áll, kiterjedése 50 523 hektár.

A Kiskunsági Nemzeti Park célja a Duna-Tisza köze jellegzetes arculatának, a táj természeti értékeinek, földtani képződményeinek, vizeinek megőrzése, ezen értékek tudományos kutatása és oktatási, ismeretterjesztési célú bemutatása – olvasható a nemzeti park ismertetőjében.

Fotók: Facebook/Kiskunsági Nemzeti Park

Kiemelkedő természeti értékeinek nemzetközi elismeréseképpen a KNP területének kétharmadát az UNESCO Ember és Bioszféra (MAB) Programja 1979-ben bioszféra-rezervátummá nyilvánította. A vizesélőhelyek fokozott védelmét szolgáló ramsari egyezmény hatálya alá az alábbi területek tartoznak: a felső-kiskunsági tavak és puszták, az izsáki Kolon-tó, a pusztaszeri és mártélyi tájvédelmi körzet és a csongrád-bokrosi sóstó.

A természetvédelem oltalma alatt áll még három tájvédelmi körzet, 18 természetvédelmi terület is. A nemzeti parki és más védett területekkel részben azonos, de azoknál kb. háromszor nagyobb, mintegy 180 ezer hektár kiterjedésű Natura 2000 területek az európai jelentőségű élőhelyek, állat- és növényfajok megőrzését szolgálják.

Videó: Kiskunsági Nemzeti Park

A Duna-Tisza köze síkvidéki táját a változatos élőhelyek sokasága jellemzi. A Tisza mentén a holtágak, az ártéri erdők, az egykori kubikok és fokok, a Homokhátságon a szélfújta homokbuckások nyílt homoki gyepjei, borókás-nyáras erdői, a Turjánvidék vízjárta gyepjei, kocsányos-tölgyes erdősztyeppjei, a szikes tavak és szikes puszták, valamint a ma is élő tanyavilág csak a türelmes embereknek mutatja meg igazi titkait.

Neked ajánljuk
Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai Péntek Csaba: A hamburgered ára A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam