2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Már csak két hétig szavazhatunk az év fájára

Az Ökotárs Alapítvány az Év Fája versennyel az idén is a közvetlen környezetünkben élő fákra és általában a természet fontosságára, mindennapi életünkben betöltött szerepére szeretné felhívni a figyelmet.

A versenybe bárki nevezhet egy egyedi fát egy történet kíséretében, mely kifejezi, hogy az adott fa miért fontos az őt nevező közösségnek. A fa kora, szépsége és mérete nem fontos, előny azonban, ha őshonos, közterületen áll, vagy a története környezetvédelmi ügyhöz kapcsolódik.

A versenybe nevezett fák közül az Ökotárs Alapítvány szakmai zsűrije minden évben kiválasztja a döntőbe kerülő fákat, majd közönségszavazáson dől el, hogy közülük melyik kapja az Év Fája elismerést. Mindenki csak egy szavazattal élhet!

Az Év Fája vetélkedő keretében az idén sem a legnagyobb vagy legöregebb fát keresték, hanem azt, amelyik a jelölőknek valamiért fontos: kapcsolódik hozzá egy helyi történet, találkozási pontot kínál – vagy bármilyen más szerepet tölt be az ott élők mindennapjaiban. A nevezett fák közül a zsűri választotta ki a döntősöket, közülük az nyeri el az Év Fája címet, amely a nyilvános versenyben a legtöbb közönségszavazatot kapja.

Kocsányos tölgy – Debrecen Fotó: Ökotárs Alapítvány

A döntőbe került fák és települések:

Micsky-hársak – Dánszentmiklós
Tisza-kastélypark platánfái – Geszt
Imrehegyi terebélyes eper
Déri téri kocsányos tölgy – Debrecen
Fekete nyárfa – Fegyvernek
Napsugár tér juhara – Surány
Egy különleges platán – Szombathely
Júdásfa a mélykúti templomdombon
Ferencvárosi öreg platán
Bagolyvári Promenád – Balatonszemes

A fák csodás fotói és történetei az Ökotárs Alapítvány weboldalán találhatók.

Az Év Fája verseny döntős nevezettjeire október 1-jéig van lehetőség voksolni ezen az oldalon. Az eredményeket október 17-én, díjátadó keretén belül teszik közzé.

A győzelmet arató fa amellett, hogy természetvédelmi értékét elismerő táblája mellé kap még egy díjat, továbbjut az Európa Fája megmérettetésre.

Júdásfa Mélykúton Fotó: Ökotárs Alapítvány
Neked ajánljuk
Magyarországi famatuzsálemek felmérése Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Töretlenül folytatódik a hazai fatelepítési program Félmillió forint értékben kapott diagnosztikai eszközt a Hetényi Géza Kórház 2026-ban mutatják be az utolsó belső égésű motoros Audikat
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam