2020. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elégtelennek bizonyultak az új-zélandi természetvédők erőfeszítései

Nem sikerült felduzzasztani egy őshonos madárfaj populációját Új-Zélandon: a macskák és a patkányok miatt az üregi lile vadon élő egyedeinek száma mára mindössze 250-re csökkent.

Az elmúlt hónapok erőfeszítései ellenére nem sikerült felduzzasztani az Új-Zélandon honos üregi lile populációját az országhoz tartozó egyik szigeten, ami a szakemberek szerint jól demonstrálja, hogy milyen összetett dolog egy veszélyeztetett faj védelme.

A csendes-óceáni szigetország környezetvédelmi minisztériumának közleménye szerint február és augusztus között 34 fiatal üregi lilét telepítettek be az Északi-szigettől délnyugatra lévő, ragadozóktól mentes Mana-szigetre.

A szabadon engedésüket követően azonban a madarak visszarepültek az Északi-szigetre, Wellington közelébe, ahol egyebek között macskák, patkányok és menyétek áldozatai lettek.

Néhányat közülük aztán sikerült újra befogni és visszavinni a Mana-szigetre, immár adóvevővel felszerelve. A minisztérium szerint azonban mostanra egyetlen példány sem maradt a betelepített madarakból és az üregi lilék Mana-szigeti populációját is csak két egyed alkotja. Mostanra kiderült, hogy néhány kevésbé szerencsés társukkal egy új-zélandi sólyom végzett, amely megvetette a lábát a szigeten.

Dave Houston, a maori nyelven tuuturuatuként ismert madár megóvásáért küzdő csoport vezetője szerint a mostani helyzet jól demonstrálja, hogy milyen összetett dolog egy veszélyeztetett faj védelme, különösen egy olyané, amelynek ilyen kicsi a populációja és amely ennyire egyedi természetes élőhelyet igényel.

Neked ajánljuk
Országos madárodú-kihelyezési program indul A lombkoronákat összekötő kötélhíd készült a hajnani gibbon megmentésére Hetesi Zsolt TED-előadása: Így mentettük meg a világot (videó) Kék bolygó címmel indít podcastot Áder János Aggasztó mértékben olvadnak a svájci gleccserek
Tovább a forrásra: nepszava.hu
Vissza
Hírfolyam