2021. június 21., Alajos, Leila
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Petíciót indított a WWF a Hajógyári-sziget élővilágának megóvásáért

A Dunát mint élő folyami rendszert az elmúlt évszázadokban ért erős terhelések – például a folyamszabályozás, ármentesítés, vízerőművek, területhasználat-váltás – következményei napjainkban is fennállnak. Ez pedig a folyóhoz kötődő ökoszisztémák túlélésének veszélyeztetése mellett az ember számára hasznos szolgáltatások (ivóvíz, hal, rekreáció stb.) fennmaradását is veszélyezteti – emlékeztet a szervezet közleménye.

A folyók és vízpartok megőrzésének jelentősége és a természeti állapot társadalom számára nyújtott előnyei ellenére máig felmerülnek olyan megoldások, amelyek a megmaradt értékes területeket veszélyeztetik. Ezekben a beruházási tervekben rendre közös elemként jelenik meg például a fakivágás, ami az árvízvédelmi beruházások egyik jolly jokere – olvashatjuk a wwf.hu oldalán.

A Hajógyári-sziget esetében is egy ilyen beruházás engedélyezéséről dönt majd az illetékes hatóság szeptember 24-én. A környezetvédelmi szervezet szerint a főváros szívében található zöld sziget nem lenne többé a Duna medrének a része, kivennék a vízjárta területek sávjából. A Természetvédelmi Világalap megítélésében

ez a sziget legértékesebb ártéri élőhelyeinek elpusztítását és a helyiek által kedvelt természetes Duna-part átalakítását jelenti, mivel a védművek az értékes élőhelyek helyén létesülnének.

Fotó: wwf.hu

Ennek következtében sérülnek az élővilág-védelmi, a közjóléti és az árvízvédelmi funkciók is, amelyek egy városi területen belül felbecsülhetetlen értéket képviselnek. A városi zöldfelületek megóvása és biológiai aktivitásuk növelése mindnyájunk érdeke, hiszen nemcsak kikapcsolódási és feltöltődési lehetőséget biztosítanak, de szabályozzák a mikroklímát, csökkentik a városi hőszigetet és a légszennyezést, port és szén-dioxidot kötnek meg.

A WWF Magyarország több hazai zöld- és állatvédő civil szervezettel együttműködve azt szeretné, hogy ilyen és ehhez hasonló káros beruházások ne valósulhassanak meg a vízi élővilág rovására. Ennek érdekében a szervezet petíciót indít, melynek aláírásával mindenki kiállhat a Hajógyári-szigetért, s kifejezheti támogatását a városi életminőséget is jelentős mértékben meghatározó, egészséges és háborítatlan vizesélőhelyekért.

Neked ajánljuk
Elgondolkodtató idézetek a természet és az ember kapcsolatáról Egy meggondolatlanul kifúrt kút nemcsak öntözővíz, de szerteágazó problémák forrása is lehet RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm) Jó hírek a kerékpározás világából és hasznos linkek városi bringásoknak Debreceni diákok nyerték meg a Kárpát-medencei klímavédelmi versenyt
Tovább a forrásra: wwf.hu
Vissza
Hírfolyam