2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mit keresnek keselyűk az Alföldön?

A hétvégén Csongrád-Csanád megye déli részén, Tiszasziget környékén egy kisebb csapat fakó keselyűt láttak. De nem ez volt az egyetlen meglepetés az utóbbi időben, ami az országba tévedő madárfajokat illeti... 

Az idei ősz eddig kedvezően alakult a madarászok számára, különösen a Dél-Alföldön, hisz számos különleges madárfajt láthattak: két észak-amerikai kóborlót, egy sárgalábú cankót, egy cankópartfutót és egy kisebb csapat fakó keselyűt.

A fakó keselyű szárnyfesztávolsága akár 280 cm-es is lehet, tömege 10 kg körül van. A hatalmas dögevő régen rendszeresen előfordult az országban, sőt középhegységeink sziklafalain egészen a 19. század végéig költött, ma már azonban csak kóborló egyedek tűnnek fel. 

Az állattartás visszaszorulása és az állatgyógyászatban alkalmazott gyógyszerek túlzott használata miatt Európában a keselyűk száma nagyon megfogyatkozott. A legnagyobb állomány Spanyolországban, Bulgáriában és Görögországban élt, de számuk ott is jelentősen csökkent a múlt század második felében. 

A faj néhány kóborló egyede időről időre feltűnik nálunk. 2015 őszén például 19 fakó keselyűt láttak a Hevesi Füves Puszták Tájvédelmi Körzet területén. 2016-ban meglehetősen különös helyet talált magának két fiatal egyed. Budapesten, egészen pontosan Dél-Budán, egy lakótelepi fűtőház kéményén üldögéltek két napig.

Képünk illusztráció Fotó: Shutterstock
Neked ajánljuk
Kiugró növekedés az üstökösgémek költésében Már a sirálytojásokban is kimutathatók a műanyag nyomai Elbírálták a Zöld Busz Program első pályázatait Szélsőségesen alacsony a Nagy-sóstó vízszintje, beavatkozásra van szükség Jogi segítséget is nyújt az árváknak a Regőczi Alapítvány
Tovább a forrásra: turistamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam