2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kevés ország tartja magát a klímavédelemmel kapcsolatos ígéreteihez

Nem túl reménykeltő annak a kutatásnak az eredménye, ami azt vizsgálta: a világ kormányai milyen ígéreteket és vállalásokat jelentettek be arra, hogy „zölden” indítsák újra a gazdaságot a koronavírus-járvány után. Eszerint csak néhány ország jelentett be valóban a zöld gazdasági megújulást megcélzó intézkedéseket.

Míg az Egyesült Államok a koronavírus-járvány miatt bejelentett gazdaságélénkítő csomagjának 1,3 százalékát költi zöld megújulásra, az Európai Unió költségvetésének 39 százaléka a környezetbarát intézkedéseket támogatja – írta a Guardian alapján a hvg.hu.

A 20 legnagyobb gazdaság közül mindössze az Európai Unió, valamint önálló tagállamként az Egyesült Királyság, Németország és Franciaország tett vállalást a zöld megújulásra.

A listát az EU vezeti a júniusban bejelentett 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő csomaggal, amelynek 37 százaléka zöld projekteket támogat, és amelyek az energiahatékonyságot, a fosszilis tüzelőanyagokról való leválást és a környezetvédelmet célozzák meg. Dél-Korea a gazdaságélénkítő csomagjának 15 százalékát szintén zöld célokra fordítja.

Az egyik legkevesebbet ezen a téren az Amerikai Egyesült Államok vállalta. Az USA összesen 3 ezer milliárd dollárt költ gazdaságélénkítésre, ami mindössze néhány környezetvédelmi kitételt tartalmaz.

Az egyik legnagyobb meglepetést Kína, az egyik legnagyobb kibocsátó okozta: az ország elnöke, Hszi Csin-ping kedden először nyilatkozott az ENSZ előtt országának üvegházhatásúgáz-kibocsátásairól. Ezek szerint Kína 2030 előtt eléri kibocsátásainak tetőzését, és 2060-ra válnának karbonsemlegessé.

Neked ajánljuk
Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás Eltűnhetnek az ősz megszokott színei? A klímavédelmi szigorításoknál csak a kezeletlen klímaváltozás járna nagyobb szociális igazságtalanságokkal Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam