2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti

Ausztrál, brazil és német kutatók megvizsgálták az ismert húsevő növények 860 fajának természetvédelmi státuszát, és kutatásaik eredményét a Global Ecology and Conservation című folyóiratban tették közzé.

A húsevő növények különösen érzékenyen reagálnak az emberi beavatkozásra, mint például a természetes élőhelyük elpusztítása, a környezetszennyezés vagy a klímaváltozás – ismertette közleményében a müncheni Állami Botanikai Gyűjtemény.

A kutatás szerint világviszonylatban elsősorban a földek növekvő mezőgazdasági hasznosítása és beépítése jelenti a fő veszélyt a húsevő növényekre. Ráadásul ezek a növények a tiszta és többnyire nedves helyekre vannak ráutalva, ezért különösképpen megsínylik a forró és száraz időszakokat.

A húsevő Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) és a fokföldi harmatfű (Drosera capensis). A növények emésztőenzimeket választanak ki mindaddig, amíg a csapdába esett rovar folyékonnyá nem válik, és oldható tartalma meg nem emészthető Fotó: Shutterstock

A húsevő növények csak tápanyagban szegény talajon tudnak megélni, ezért problémát jelent nekik a földek nagyarányú túltrágyázása nitrogénnel, amely a gyárak, gépkocsik és agrárüzemek porából a levegőn keresztül jut el hozzájuk.

A kihalás fenyegette húsevő növények közül a legtöbb Brazíliában található, a dél-amerikai országot Indonézia, Kuba, Thaiföld és Ausztrália követi a listán.

Ezeket az országokat különleges felelősség terheli azért, hogy fennmaradjon e fajok változatossága a világban. Többnyire olyan fajokról van szó, amelyek csak kis területen honosak az egyes országokban – hívta fel a figyelmet Adam Cross, a Nyugat-Ausztráliai Curtin Egyetem kutatója.

Neked ajánljuk
Rovartetemek szagát utánozza csalogatásként egy növény Háromezer év után újra szaporodik egy állatfaj az ausztrál vadonban (videóval) Apró levelekből sarjadzó művészi álmok Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer? A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam