2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A húsevő növények negyedét kihalás fenyegeti

Ausztrál, brazil és német kutatók megvizsgálták az ismert húsevő növények 860 fajának természetvédelmi státuszát, és kutatásaik eredményét a Global Ecology and Conservation című folyóiratban tették közzé.

A húsevő növények különösen érzékenyen reagálnak az emberi beavatkozásra, mint például a természetes élőhelyük elpusztítása, a környezetszennyezés vagy a klímaváltozás – ismertette közleményében a müncheni Állami Botanikai Gyűjtemény.

A kutatás szerint világviszonylatban elsősorban a földek növekvő mezőgazdasági hasznosítása és beépítése jelenti a fő veszélyt a húsevő növényekre. Ráadásul ezek a növények a tiszta és többnyire nedves helyekre vannak ráutalva, ezért különösképpen megsínylik a forró és száraz időszakokat.

A húsevő Vénusz légycsapója (Dionaea muscipula) és a fokföldi harmatfű (Drosera capensis). A növények emésztőenzimeket választanak ki mindaddig, amíg a csapdába esett rovar folyékonnyá nem válik, és oldható tartalma meg nem emészthető Fotó: Shutterstock

A húsevő növények csak tápanyagban szegény talajon tudnak megélni, ezért problémát jelent nekik a földek nagyarányú túltrágyázása nitrogénnel, amely a gyárak, gépkocsik és agrárüzemek porából a levegőn keresztül jut el hozzájuk.

A kihalás fenyegette húsevő növények közül a legtöbb Brazíliában található, a dél-amerikai országot Indonézia, Kuba, Thaiföld és Ausztrália követi a listán.

Ezeket az országokat különleges felelősség terheli azért, hogy fennmaradjon e fajok változatossága a világban. Többnyire olyan fajokról van szó, amelyek csak kis területen honosak az egyes országokban – hívta fel a figyelmet Adam Cross, a Nyugat-Ausztráliai Curtin Egyetem kutatója.

Neked ajánljuk
Közel 17 millió állat veszhetett oda a Pantanal erdőtüzeiben (videóval) Az eltűnés dalai a legnagyobb popsztárok slágereinél is népszerűbbek (hangfelvétellel) Már keleti vízidarát is ajánlanak ételként a nyugati embereknek A Stellantis mostantól csak elektromos hajtással kínálja a kisbuszait és nagy autóit Óriási jéghalkolóniára bukkantak a Weddell-tengerben (videóval)
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam