2021. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Magyarországról eltűnt madárfajt fotóztak a Bükkben

Kisebb madárcsoda történt augusztus végén a Bükki Nemzeti Park területén, ahol egy Magyarországról szinte teljesen kihalt kövirigót sikerült lefotóznia egy természetjárónak, írja Facebook-oldalán a birding.hu.

Orbán Zoltán, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület szóvivője a Sokszínű Vidék megkeresésére elmondta, a kövirigó a múlt század közepén még szórványos, de országszerte jellemző fészkelője volt a sziklakibúvásos hegyvidékeinknek, kőbányáinknak, sziklás szőlőterületeinknek. Utóbbi élőhelyeken a mesterséges, kőből rakott támfalak üregeiben, sőt a házi rozsdafarkúhoz hasonlóan présházak falában, ablakpárkányán is költött. Budapest ostromát követően a Budai-hegységben élő állomány képviselői a fővárosi romhalmokban is fészkeltek.

A lencsevégre kapott kövirigó a Bükkben Fotó: Zsinka Bernadett

Utolsó ismert költése 2003-ban volt a Zemplénben, így fészkelő fajként gyakorlatilag mára eltűnt Magyarországról. Hazánk Trianon utáni területein nagyon kevés a kövirigónak megfelelő sziklakibúvásos, függőleges sziklafalas élőhely, ezért a hazai állomány sziget- vagy szegélypopulációnak tekinthető. Az ilyen állományokra jellemző, hogy rendkívül érzékenyek a faj nagyobb térséget (kontinenst) érintő állománycsökkenésére, amely először itt jelentkezik. Hosszú távú vonulóként és a szőlőhöz (is) kötődő életmódja miatt a kövirigót is érinti az agrártáj általános madárcsökkenése.

Arra a kérdésre, hogy a mostani megfigyelés reményt adhat-e arra, hogy ismét nagyobb számban telepedjen meg hazánkban, Orbán Zoltán azt mondta, egy adatból ilyen következtetést levonni nem lehet, ráadásul ennek esélye nem nő, hanem inkább csökken, újabb és újabb fajok tűntek és tűnhetnek el.

Neked ajánljuk
Nem a csomagkiszállító robotok fogják fenntarthatóbbá tenni az internetes kereskedelmet Rakjunk rendet közös házunk táján! Szokatlanul nagy az ózonlyuk idén Fiatalok innovatív ötleteit várja a Red Bull Kutyafesztivál népszerűsíti a felelős kutyatartást Budapesten
Tovább a forrásra: sokszinuvidek.24.hu
Vissza
Hírfolyam