2021. szeptember 27., Adalbert
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A juharfa egy faja véd a legjobban a káros UV-sugárzás ellen

A korai juhar vagy más néven platánlevelű juhar (Acer platanoides) nyújtja a legnagyobb védelmet az emberek számára a napból érkező ultraibolya sugárzás káros hatásaival szemben.

A Torontói Egyetem kutatói 16 olyan fafaj 64 példányát tanulmányozták, amelyek a torontói iskolaudvarokon és közparkokban leggyakrabban előforduló fajok közé tartoznak.

A szakemberek két nyáron át vizsgálták, hogy mekkora különbség van az UV-sugárzás bőrpírt vagy napégést okozó ereje között a különböző fák koronája és a szabad ég alatt állva.

A tanulmány egyik társszerzője, Sivajanani Sivarajah szerint az északi féltekén még soha ezelőtt nem végeztek eddig ilyen kutatást, és világviszonylatban is csupán Ausztráliában, valamint Új-Zélandon.

Platánlevelű juhar (Acer platanoides) Fotó: Shutterstock

„A globális éghajlatváltozással kapcsolatos előrejelzések szerint forróbb és hosszabb nyaraknak nézünk elébe itt északon. Úgy vélem, hogy fel kellene készülnünk ezekre a globális környezeti változásokra, és egészséges, élhető városok tervezésében kell gondolkodnunk” – mondta a szakember.

A tanulmány szerint a városi környezetben a napból érkező ultraibolya sugárzás visszaverődik az épített szerkezetekről és kemény talajfelületekről. Az egyik módja annak, hogy csökkentsük az UV-visszaverődés hatásait, a lombkorona-fedettség növelése, és ez különösen fontos az olyan városi területeken, ahol a beton és egyéb kemény felületek miatt az emberek ki vannak téve a fokozott UV-sugárzás kockázatainak.

Vörös juhar (Acer rubrum) Fotó: Shutterstock

A szakemberek szerint a korai juhar után a kétszínű tölgy, az ostorfa és az európai bükk nyújtja a legnagyobb védelmet – ezeknek a fáknak az árnyékában háromszor annyi ideig maradhat az ember a szabadban, mintha védelem nélkül menne ki a napfényre –, míg a legalacsonyabb védelmet a vörös juhar (Acer rubrum) és a páfrányfenyő (Ginkgo biloba) nyújtja a vizsgált fajok közül.

A kutatók azt is megállapították, hogy a sűrűbb és kiterjedtebb lombkoronájú fák, valamint az árnyékot jobban toleráló fajok nagyobb védelmet biztosítanak.

Neked ajánljuk
Felére csökkent a világ korallzátonnyal borított területe az 50-es évek óta Alakváltozáshoz vezet az állatoknál a klímaváltozás A koronavírus-járvány nem lassította le a klímaváltozás előrehaladását Nádirigókat tanulmányozhatunk Tiszakécskén Saját napot kapott az évben az ökológiai gazdálkodás
Forrás: MTI
Vissza
Hírfolyam